Vandaag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Vuurbaak

Openingstijden

Juni, juli, augustus

Zondag en maandag Gesloten
Dinsdag t/m vrijdag 10.30 - 16.30 uur
Zaterdag 11.00 - 16.00 uur

Ook buiten het seizoen kan de Vuurbaak bij mooi weer open zijn.
Hangt op de Vuurbaak de vlag uit? Dan is hij open.

Toegangsprijzen

Volwassene € 2,00
t/m 17 jaar  € 0,50

Pinnen en contactloos betalen is mogelijk

Heb je een verjaardag, feestje of bedrijfsuitje, zoekt je een leuke activiteit?
Beklim dan eens met je gezelschap de Vuurbaak en geniet van een prachtig uitzicht.
Kom je met een groep? Dan is reserveren noodzakelijk.
Heb je een vraag over je bezoek? Mail info@katwijksmuseum.nl, we helpen je graag.


De Vuurbaak, ook wel Vierboet genoemd, is na de Brandaris het oudste bewaard gebleven vuurtorengebouw van Nederland. De toren heeft een hoogte van 14 meter. Na het beklimmen van de trappen komt men op de omloop die zo’n 30 meter boven de zeespiegel ligt. Het verzoek om een vuurbaak te bouwen werd in 1605 ingediend bij stadhouder Prins Maurits. In 1628 gaf stadhouder Frederik Hendrik, die toen ook Heer van de beide Catwijcken was, toestemming aan de vuurbaakmeesters om van elke 15 stuivers die de visafslag opbracht, een duit te heffen voor het onderhoud van de vuurtoren en het branden van het houtvuur.

Op het platte dak lag een rooster waarop een houtvuur werd gestookt, later een kolenvuur en halverwege de 19e eeuw werd een olielamp met reflector in een lichthuis geplaatst. Het visserslicht werd alleen ontstoken als er schepen van de eigen vloot waren uitgevaren. Met het verdwijnen van de bomschuiten, die tot ongeveer 1912 op het strand aan land kwamen, is de functie van de vuurtoren met de daarbij behorende seinmast verdwenen.

Vanaf 1968 wordt de toren ieder zomerseizoen door vrijwilligers van het Katwijks Museum opengesteld voor bezoekers. Sinds 1980 wordt de toren in de zomer vergezeld van de voormalige garnalenschuit KW 88 ‘Zorg en Hoop’.

Lees verder

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter