Vandaag
open tot
17:00
Bezoek ons
menu

De Vuurbaak weer open.

Openingstijden:
Mei: van maandag t/m zaterdag bij mooi weer van 14.00-1700 uur
Juni, juli, augustus en september van maandag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Heeft u een verjaardag, feestje of bedrijfsuitje, zoekt u een leuke activiteit?
Beklim dan een keer samen met je gasten de Vuurtoren en geniet van een prachtig uitzicht.

Maak wel even een afspraak.


 


De Vuurbaak, ook wel Vierboet genoemd, is na de Brandaris het oudste bewaard gebleven vuurtorengebouw van Nederland. De toren heeft een hoogte van 14 meter. Na het beklimmen van de trappen komt men op de omloop die zo’n 30 meter boven de zeespiegel ligt. Het verzoek om een vuurbaak te bouwen werd in 1605 ingediend bij stadhouder Prins Maurits. Hieraan werd pas in 1628 goedkeuring verleend.

Op het platte dak lag een rooster waarop een houtvuur werd gestookt, later een kolenvuur en halverwege de 19e eeuw werd een olielamp met reflector in een lichthuis geplaatst. Het visserslicht werd alleen ontstoken als er schepen van de eigen vloot waren uitgevaren. Met het verdwijnen van de bomschuiten, die tot ongeveer 1912 op het strand aan land kwamen, is de functie van de vuurtoren met de daarbij behorende seinmast verdwenen.

Vanaf 1968 wordt de toren ieder zomerseizoen door vrijwilligers van het Katwijks Museum opengesteld voor bezoekers. Sinds 1980 wordt de toren in de zomer vergezeld van de voormalige garnalenschuit KW 88 ‘Zorg en Hoop’.

Lees verder

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2022 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter