Vandaag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

De collectie

De bedrijvigheid op het Katwijkse strand heeft al sinds de 17e eeuw aantrekkingskracht uitgeoefend op schilders. Onder meer Jan van Goyen, uit het naburige Leiden, maakte er schetsen op zijn tochten door Nederland. Voor zover nu bekend, zijn er in Katwijk meer dan 1.100 kunstenaars aan het werk geweest, de meesten tussen 1870 en 1914. In een tweetal hotels vonden zij onderdak, later ook in pensions of bij Katwijkers in huis (als zgn. 'thuisleggers'). Een aantal liet zelfs aan de boulevard een huis bouwen. Naast Nederlandse schilders zoals Jan Toorop, Willy Sluiter en B.J. Blommers woonden en werkten er ook voor korte of langere tijd Duitse schilders als Hans von Bartels, Max Liebermann, German Grobe en Gerhard 'Morgenstjerne' Munthe én de Amerikaan Keith Castle. Maar er waren er ook die afkomstig waren uit Engeland, België en Frankrijk en zelfs uit Japan. Zo ontstond de kunstenaarskolonie Katwijk. Verenigd in de 'Kunstvereeniging Katwijk' organiseerden zij in een gebouw aan de boulevard een aantal gezamenlijke tentoonstellingen. De Eerste Wereldoorlog en het langzaam aan verdwijnen van de bomschuiten op het strand betekende het einde van de kunstenaarskolonie. 

De schilderijencollectie van het museum bestaat in hoofdzaak uit werken uit de periode 1870-1914, maar sinds een aantal jaren wordt de collectie ook uitgebreid met werk van hedendaagse 'en plein air' kunstenaars, schilders die in de buitenlucht werken. In de zomer ziet men hen weer aan het werk achter hun ezel, aan het strand of in het dorp. 

Tentoonstellingen

In de Meerburgzaal, vroeger de huiskamer van de familie Meerburg, wordt de eigen collectie in wisselende samenstelling getoond. De Grobezaal die erop aansluit is geschikt voor kwetsbaarder werk als tekeningen, aquarellen en gouaches.

Op de eerste etage vindt u de Bottemazaal. Deze zaal werd genoemd naar schilder-etser-illustrator Tjeerd Bottema (1884-1978), die vele jaren in Katwijk woonde en werkte. In deze zaal zijn, ook in wisselende samenstelling, werken te zien van Tjeerd Bottema, zijn broer Tjerk, zijn vrouw Cornelia van Amstel en hun dochters Hil en Johanna.

De Meerburgzaal, de Van der Plaszaal, de Bottemazaal en de tussenzaal zijn bestemd voor wisseltentoonstellingen zoals de grote tentoonstellingen, waarin één kunstenaar of een bepaald thema wordt belicht. Ieder jaar vinden er diverse exposities plaats.

 

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter