Vanaf maandag 24 augustus vormt de Vuurbaak het decor van de ontwikkeling van het Katwijks Desem. Teun den Dulk, eigenaar van de gelijknamige bakkerij in Katwijk wil de Smaak van Katwijk geven aan zijn brood. Het schijnt dat door een eigen desem te starten in een bepaalde omgeving een unieke smaak kan ontstaan in dat desem. Een desem is een natuurlijk rijsmiddel dat in plaats van bakkersgist toegevoegd kan worden om een brood te laten rijzen en daarmee de smaak aan het brood kan geven. In de komende periode zal duidelijk worden of Echte Bakker Den Dulk ‘De Smaak van Katwijk’ kan vangen in een desem en hiermee een brood kan bakken?
Waarom een eigen desem?
Een aantal jaar geleden bezochten Teun en Aryanne den Dulk San Francisco en zij proefden daar een bijzonder desembrood. De unieke smaak van dit brood is te danken is aan de unieke desem die meer dan 150 jaar geleden ontstaan was in de baai van San Francisco. De Franse immigranten startten daar een desem op om hun geliefde Franse brood te kunnen bakken. In deze desem werden unieke bacteriën en gistsoorten gevonden die nog steeds zorgen voor de bijzondere en onderscheidende smaak. Dat bracht Teun op het idee om de smaak van Katwijk te vangen in een eigen desem.
Waar is de Smaak van Katwijk?
Welke plaats moet je kiezen om je eigen desem te starten. Teun: “We dachten aan oude gebouwen die één zijn met Katwijks omgeving en atmosfeer. En nu hebben we een unieke plek gevonden: De Vuurbaak! Deze vuurtoren is meer dan 400 jaar oud en heeft sinds 1605 de geschiedenis getrotseerd. Door de corona pandemie is de vuurtoren gesloten sinds maart 2020 waardoor de unieke micro-atmosfeer van 4 eeuwen oud de kans heeft gekregen om in alle rust in balans te komen zonder verstoord te worden door bewegingen van bezoekers. En deze micro-atmosfeer willen we vangen in een eigen Katwijks Desem!”
Op maandag 24 augustus is Teun den Dulk begonnen met het opstarten van de desem waarna we iedereen zes dagen lang op de hoogte houden van het groeien van de desem via onze social mediakanalen. Als alles volgens plan verloopt komt na een week een ‘Katwijks Desem’ gereed waarmee Den Dulk desembroden gaat bakken die al snel te proeven zijn in zijn winkels.
Heel Katwijk bakt Desem
Naast dat de bakkers van Den Dulk met de desem aan de slag gaan wil Teun ook de thuisbakkers uitdagen om met dit Katwijks Desem naar eigen inzicht een brood te bakken. In september kan men meedoen aan de wedstrijd Heel Katwijk bakt Desem en kans maken op mooie prijzen.
©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Website door 2nd Chapter