Op zaterdag 4 juni jl werd in het Katwijks Museum door Voorzitter Cor Zwaan de tentoonstelling Katwijkse dracht & schilderpracht geopend. De voorzitter heet iedereen een hartelijk welkom namens het bestuur van het Genootschap Oud Katwijk en het Katwijks Museum.
Bijzondere woorden van welkom aan de sponsors en vrienden van het museum, vertegenwoordigers van het college van B&W, de wethouders, dank aan de bruikleengevers die onze expositie met prachtige bijdragen verrijken en nu een aantal maanden tegen een kale muur aankijken.
Vanzelfsprekend zijn we erg blij met de aanwezigheid van juwelenhistoricus de heer Martijn Akkerman die deze tentoonstelling straks officieel gaat openen.
U weet het, Katwijk kent een rijke historie.
Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw streken veel kunstenaars neer in Katwijk. Het harde dagelijks leven en de bomschuiten op het strand, gecombineerd met de weidse en vaak woeste zee... het leverde prachtige plaatjes op die dankbaar werden geschilderd.
Meer dan 1000 schilders hebben in Katwijk gewerkt en deels ook gewoond. Zij verbleven in hotels, pensions en bij particulieren of lieten een huis of een atelier bouwen, waar zij vervolgens ook andere (internationale) schilders uitnodigden. Zo ontstond een dynamische en historisch belangrijke kunstenaarskolonie.
Men verbeeldde vooral de werkende vissers met paarden, bomschuiten en de netten- en schelpenkarren. Daarnaast zien we meisjes en vrouwen aan het nettenboeten en steeds weer het armelijke dorp met de karakteristieke oude kerk en vuurbaak.
Bernard Blommers zegt daarover: er is zoveel moois in Katwijk. Die vissersbevolking levert zoveel karakteristieks op dat waard is, dat het op het doek wordt gebracht.
Een van de meest typische dingen vind hij, zegt ie, ik het z.g. ‘lijnhalen’. Daar heb ik heel wat schetsen van gemaakt. Zo zag ik het dikwijls van uit mijn woning. Ik vind het een bijzonder schilderachtig gezicht!
Zoveel is duidelijk
Zonder bomschuit en klederdracht geen kunstenaarskolonie.
De voorzitter spreekt zijn waardering uit aan een ieder die een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van deze tentoonstelling. En geeft aan trots te zijn op de grote, betrokken en gepassioneerde groep vrijwilligers die er met een voorbereidingstijd van een kleine vijf maanden in is geslaagd om een expositie van internationale allure neer te zetten.
Het concept is goed doordacht waarbij de klederdracht, de sieraden en de toepassing van die dracht de basis vormen voor de keuze van de kunstwerken die daarmee combineren.
De opzet en de inrichting van de expositie, de aankleding van de zalen, de belichting, de sieraden presentaties, opstelling van de kleding, zelfs het fotomodel op de uitnodiging en de poster, alles is aandacht en liefdewerk door vrijwilligers.
Deze tentoonstelling is erg belangrijk voor ons museum, we verwachten er veel van en spreken de wens uit dat Katwijkse dracht & schilderpracht een belangrijke publiekstrekker zal zijn.
Uiteraard voor het museum maar zeker ook, in de breedste zin, voor de gemeente Katwijk
We zijn blij met de samenwerking en het enthousiasme van BIZ Zeezijde (winkeliers en horeca) en met het Noordzee Zomer Festival dat in augustus opnieuw het Nationaal Klederdrachten Festival organiseert. Aan aandacht geen gebrek.
En we doen natuurlijk een beroep op u. We verwachten dat u de komende maanden regelmatig een kijkje neemt en dan natuurlijk familie, vrienden en kennissen meeneemt.
Met veel plezier introduceer ik u de heer Martijn Akkerman die deze tentoonstelling voor ons zal openen.
De activiteiten van Martijn Akkerman strekken zich uit van keurmeester van juwelen voor belangrijke Europese kunst- en antiekbeurzen. Regelmatige inbreng van expertise bij tentoonstellingen voor o.a. het Rijksmuseum voor Oudheden, het Gemeente Museum in Dordrecht en dus vandaag ook in Katwijk. En hij verleent als juwelenexpert zijn medewerking aan de TV programma’s Blauw Bloed en natuurlijk sinds 1996 Tussen Kunst en Kitsch.
Mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Sponsorgelden Katwijks Museum
Rabobank Leiden - katwijk
Foto's: Maarten van Rijn
©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Website door 2nd Chapter