Groenteverkoopster bij de Meelzak, Katwijk aan Zee, olieverf op doek, 26 x 35,5 cm
Niet bij vis alleen moet de schilder hebben gedacht. Hij neemt ons mee de duinen in naar een vissershuisje waar aan de achterkant, bij een ezelskar, groente wordt verkocht. In opperste concentratie wordt voor die dag zorgvuldig de maaltijd ingekocht. Misschien is de visserman weer thuis en wacht hem nu iets anders dan droge scheepsbeschuit.
Jan Zoetelief Tromp (1872-1947) werd geboren in Batavia, nu Jakarta, in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Zijn achternaam was aanvankelijk alleen Tromp. De toevoeging Zoetelief was een eerbetoon aan zijn grootmoeder. Zij ontdekte al vroeg dat Jan stokdoof was en zag in dat daar snel op ingespeeld moest worden. Zij was weduwe, verkocht al haar bezittingen en verhuisde met Jan naar Holland. Als kleuter, hij was nog geen vijf jaar oud, ging Jan naar een school voor doofstommenonderwijs, waar hij liplezen leerde. Voor haar voortvarende optreden was hij zijn grootmoeder zo dankbaar dat hij haar achternaam, Zoetelief, aan zijn achternaam toevoegde. Op zijn vijftiende was hij in staat om te beginnen aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en vervolgens door te gaan aan de Rijksacademie in Amsterdam. De toenmalige directeur aldaar, August Allebé, leerde hem trouw te blijven aan de traditionele kunstopvattingen en te werken in de realistische stijl. Met die raad begon Jan aanvankelijk met het gedetailleerd en natuurgetrouw weergeven van de werkelijkheid.
In 1893 ging hij in Den Haag wonen. Hij ontmoette hier Maria, ‘Ietje’, Blommers, de dochter van B.J. Blommers, met wie hij trouwde en kinderen kreeg. Van 1919 tot 1929 woonde Jan Zoetelief Tromp aan de Boulevard in Katwijk, waar hij de buurman was van Tjeerd Bottema.
©2023 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter