Daria Lavrova, Nettenfabriek (70 x 50 cm, olieverf op canvasboard)
Het net in de handen van de drie mannen lijkt te golven alsof de zee nog aanwezig is. Het hele beeld ademt energie en straalt tegelijkertijd rust uit in de volledige concentratie van de drie mannen die werken aan een net.
Daria Lavrova werd in 1980 in St. Petersburg, in de toenmalige Sovjet-Unie, geboren. Ook al tekende Daria van jongs af aan graag, de gang naar de tekenschool lag niet voor de hand. In de jaren negentig van de vorige eeuw hadden de kunstenaars in Rusland het moeilijk. Er zat geen toekomst in het werk van een tekenaar of een schilder. Daria Lavrova ging na de middelbare school rechten studeren aan de Staatuniversiteit van St. Petersburg en werd jurist. Desondanks kroop het bloed waar het niet gaan kon. Tijdens haar studie bleef zij schilderlessen volgen. Ze mocht lid worden van de Vereniging van Kunstenaars van St. Petersburg en nam deel aan verschillende groepstentoonstellingen. In die tijd werd Lavrova sterk beïnvloed door het kubisme - menselijke figuren zijn gefragmenteerd in platte vlakjes die scherpe in hoeken op elkaar staan. Het licht wordt willekeurig gebruikt, verschillende vormen worden willekeurig belicht - en het constructivisme - van 1917 tot 1921 de officiële kunst van de Russische staat. Constructies uit alledaagse materialen zonder enig figuratief element stonden centraal in de beeldhouw- en schilderkunst. De productiewijze van het materiële bestaan was bepalend voor het sociale, politieke en intellectuele leven en dus ook voor de schilderkunst.
Na de geboorte van haar twee kinderen ging Lavrova zich bezighouden van illustratie van kinderboeken.
Ze verdiepte zich in een reeks van nieuwe technieken en begon te werken met kleurpotlood, krijt en pastel, geschikt zijn voor snelle schetsen, met name in de open lucht.
In 2017 vertrekt Daria Lavrovas met haar gezin uit Rusland. Via Tallinn in Estland belandt ze met haar gezin in Amsterdam. Het tekenen en schilderen blijft haar leven bepalen. Ze krijgt steeds meer oog voor de minder opvallende stadsgezichten van Amsterdam. De bekende Amsterdamse favorieten als grachten en grachtenhuizen zijn niet aan haar besteed. Het Amsterdamse havengebied is een van haar favoriete locaties om beweging en energie in haar werk te vangen. Dat is het doel van haar dagelijkse tochten. Ze wil de industriële en levende beelden lenen en horizontaal gebruiken zoals zij dat zelf uitdrukt. Het oude en het moderne wil ze combineren en in één beeld vangen. Op een filmfragment brengt ze beweging in beeld door met een hele bos kwasten tegelijk te werken. We zien dat ook terug op dit schilderij, alsof het net onder de handen van de drie mannen in beweging is. Hoe subtiel ook geschilderd de lijnen van het net bepalen het beeld van het schilderij. Het golvende net brengt ons van onderen naar het midden van het doek naar de drie mannen. Geconcentreerd zijn ze bezig. De productie doet ertoe. Heel mooi zet Lavrova de mannen, samenwerkend, als individuen neer: de man links in het wit met zijn bril, het enige detail, en zijn witte haar. De andere twee donker gekleed, contrasterend met de witte man en het net. In het net het blauw in evenwicht met het blauw in de kleurvlakken op de achterwand waar één enkele dunne zwarte lijn over de hoofden van de mannen heen een zweem van perspectief weergeeft. Tenslotte kunnen we niet om de armen heen, waarvan er vijf zichtbaar zijn. Nadrukkelijk aanwezig zijn ze: de armen met de handen die het werk doen in deze nettenfabriek. Aldus is Daria Lavrova terug bij de invloeden die ze ooit heeft ondergaan.
In de zomer van 2022 nam ze deel aan het evenement ‘Katwijk en plein air, schilderen aan zee.’ In de daaropvolgende tentoonstelling in het DUNAatelier is ook haar werk te bewonderen geweest. Nadia Dik maakte al deel uit van de collectie. In het spoor van Anna Pavlova, heeft het Katwijks Museum met Daria Lavrova de derde hedendaagse Russin in huis gehaald. Met nog een Russische kunstenaar uit 19e eeuw beschikt het Katwijks Museum nu over vier schilderijen van Russische kunstenaars. Dit nieuwe schilderij hoort nadrukkelijk thuis in het Katwijks Museum waar het net van de nettenboetsters zo’n prominente plaats inneemt.
Ton Hetebrij
©2023 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter