Katwijker Nijgh hield 4 mei een korte toespraak waarin hij enkele successen van de stichting in het afgelopen jaar toelichtte. Gastspreker en nazaat van koopvaardijveteraan Mr. Dr. Bob Heeren vertelde over de oorlogsjaren van zijn opa Pieter Heeren en zijn gevangenschap in een jappenkamp.
Ilja, de twaalfjarige achterkleindochter van de Katwijkse koopvaardijveteraan Arie Nijgh, ontstak de door het Katwijks Museum beschikbaar gestelde seinlamp waarmee enkele ogenblikken later Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden een lichtsignaal seinde naar Museumschip Volharding 1 die het signaal beantwoorde met een lange stoot op de stoomfluit, vergezeld door een RPA vaartuig van het Rotterdamse Havenbedrijf.
Daarmee was de lancering een feit en vanaf dat moment kunnen mensen gratis informatie vinden over zeevarenden in de Tweede Wereldoorlog, de schepen waarop zij dienstdeden en meer dan 750 gebeurtenissen zoals luchtaanvallen of torpederingen.
Maar liefst 147 Katwijkers en 4 Rijnsburgers deden dienst onder de vaarplicht op onze vloot aan geallieerde zijde.
Krans leggen
Voorzitter Nijgh en bestuurslid Rietbergen hebben in de avond de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam bijgewoond en hebben daarna een krans gelegd tijdens de Nationale dodenherdenking op de Dam.
Op de Nationale televisie was in diverse nieuwsuitzendingen aandacht voor de lancering en de gastspreker was vorige week donderdagmiddag met zijn vader in de uitzending van Tijd voor Max bij de NPO.
Foto: Prinses Margriet met de seinlamp van het Katwijks Museum en voorzitter Hubert Nijgh bij de lancering van de databank.
Foto: Joyce de Vries
©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Website door 2nd Chapter