Hoeden en petten bij de klederdracht van Katwijk
In 2022 is de collectie hoeden en petten geïnventariseerd en beschreven. Ter gelegenheid daarvan is de klederdrachtvitrine van het Katwijks Museum ingericht met Katwijkse drachten waarbij een hoed of een pet wordt gedragen. Bij de foto van de toreningang van de Oude kerk in Katwijk aan Zee staat een vrouw in zware rouw. Zij is helemaal in het zwart gekleed, ze draagt haar sieraden en haar kanten muts niet. In plaats daarvan draagt ze een effen witte muts en daar boven op een rouwhoed.
In de vitrine staat ook een vrouw uit Katwijk aan den Rijn in een japon, gedateerd rond 1900 met een zogenaamd kapothoedje boven op de kanten muts, vastgezet met een grote hoedenspeld. Een vrouw uit Katwijk aan Zee draagt ook zo’n hoed maar dan ongeveer 30 jaar later.
De visloopster koopt bij de visafslag op het strand haar vis en verkoopt deze waar aan haar klanten in Leiden. Zij loopt met een mand met vis op het hoofd en twee manden aan de armen.
Eén man in kesjak met pet. Een pet met klep en knoop midden op, werd in Katwijk een ‘vlouk’ genoemd.
Een andere man in kesjak met een visserspetje en een gebreide trui in Katwijks patroon. Langs de hele kust van de Noordzee werden vanaf het einde van de 19e eeuw gebreide truien gedragen. De verschillende dorpen kenden hun eigen patronen voor de truien.
In Katwijk was bij de vissersdracht de hoge hoed een bij gelegenheden gedragen hoofddeksel, zowel door jonge als oude mannen, bij de vissersdracht.
Enkele kinderen: meisjes dragen strohoedjes, jongetjes dragen petjes.
Foto: Maarten van Rijn.
©2023 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter