Vandaag
open tot
17:00
Bezoek ons
menu

Voorstraat 46, Katwijk

Nu open

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van het voormalige vissersdorp en combineert een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders met een fraaie collectie lokale en streekgebonden bezienswaardigheden. De schilderijencollectie heeft haar herkomst in de internationale kunstenaarskolonie die zich omstreeks 1900 in Katwijk vestigde en zich liet inspireren door het dagelijks leven van de Katwijkse vissersbevolking en de bomschuiten op het strand. Het charmante van het geheel door vrijwilligers gedragen museum zijn de aantrekkelijke inrichting, de vaste collectie en de interessante wisseltentoonstellingen. 

Het museum is gehuisvest in een voormalige rederswoning uit het begin van de twintigste eeuw, ontworpen door H.J. Jesse, een architect die zijn loopbaan in Katwijk begon en uitgroeide tot een grote naam in Leiden en omgeving. Het pand is in de loop der jaren uitgebreid met meer tentoonstellingsmogelijkheden en ruimten voor wisselende exposities. Het museum maakt gebruik van QR codes bij de tentoongestelde objecten.

Gratis speurtocht voor de jeugd

U kunt gebruik maken van een plattegrond of door middel van een rondleiding het museum ontdekken. Voor de jeugd heeft het museum een interessante speurtocht ontwikkeld die door het hele gebouw leidt en bij goede antwoorden een leuke prijs oplevert! Voor deze jongeren worden door de educatiecommissie regelmatig workshops georganiseerd.
 
Een voorbeeld van de speurtocht kunt u hier downloaden: speurtocht voor de jeugd (pdf)

Foto: Maarten van Rijn

zalen

Mark Parlevlietzaal

Natuurlijk ontbreekt ook de visserij niet: in de Mark Parlevlietzaal staan talloze scheepsmodellen en er hangen en liggen authentieke materialen waarmee de ontwikkeling van het leven op zee en het belang van de visserij voor Katwijk van 1600 tot 1950 levendig in beeld wordt gebracht. In deze zaal toont de modelbouwgroep haar vaardigheid bij het opengewerkte model van het Hospitaalkerkschip 'De Hoop'. Hier werd ook de brik ‘Doesborgh’, die ooit de wereldzeeën bezeilde, afgebouwd. Een prachtig staaltje vakmanschap! Ook vindt u hier een aantal verdwenen ambachten uitgebeeld zoals het kuipen, zeilmaken en nettenboeten.

Meerburgzaal

De permanente exposities vindt u in de Meerburgzaal waar de eigen collectie getoond wordt in wisselende samenstelling. Het museum heeft een respectabele collectie schilderijen uit de kunstenaarskolonie Katwijk aan het begin van de 20e eeuw. De bedrijvigheid op het Katwijkse strand trok schilders zoals Jan Toorop, Willy Sluiter en B.J. Blommers, maar ook buitenlandse kunstenaars zoals Hans von Bartels en G. Morgenstjerne Munthe. De meeste werken dateren uit de periode 1870-1914, maar sinds een aantal jaren wordt de collectie regelmatig uitgebreid met werk van hedendaagse kunstenaars.

Monumentale rederswoning

In de monumentale rederswoning, het oudste deel van het museum, zijn de zogenaamde ´herenkamer´ van de reder in neo-renaissance stijl en het neo-empire ´boudoir´ van de redersvrouw ingericht met het authentieke interieur. Men vindt er ook opvallende schouwen en glas-in-lood ramen.

Katwijk aan den Rijn

Een speciaal museumgedeelte is gewijd aan Katwijk aan den Rijn, het binnendorp met een heel eigen geschiedenis als tuindersdorp. Er hangen niet alleen schilderijen, die het dorp aan de Rijn weergeven, maar we vinden er ook voorwerpen, zoals het Angelusklokje, een bijzondere impressie van de Zanderij en een maquette van de Rijnstraat (in opbouw).

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2023 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter