Vandaag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Voorstraat 46, Katwijk

woensdag open

Kunstenaarsdorp sinds 1873

Begin 1900 was Katwijk een van de grootste kunstenaarsdorpen van Europa. Nationale en internationale kunstschilders vestigden zich in het vissersdorp vanwege de dynamische visserijtaferelen op het strand en het mooie licht. Het museum toont een bijzondere collectie schilderijen van bekende schilders zoals Bernardus Johannes Blommers, Willy Sluiter, Jan van Goyen, Hans von Bartels, Morgenstjern Munthe, German Grobe en Jan Toorop.

Het charmante museum ligt in het centrum van Katwijk midden in een prachtig winkelgebied en ligt op loopafstand van zee (200 meter). Het is gehuisvest in een voormalige rederswoning uit het begin van de twintigste eeuw. Het pand is in de loop der jaren uitgebreid met een moderne vleugel. Naast prachtige schilderijen en wisselende tentoonstellingen, kunt u ook de uitgebreide collectie erfgoed van de visserij bekijken.

Bezoek het Katwijks Museum en de Vuurbaak. Haal een frisse neus op het strand en eet een visje in een van de vele strandpaviljoens. In Katwijk is nog veel meer te zien en te beleven.

Welkom in het Katwijks Museum, museum aan zee.

 

zalen

Mark Parlevlietzaal

Natuurlijk ontbreekt ook de visserij niet: in de Mark Parlevlietzaal staan talloze scheepsmodellen en er hangen en liggen authentieke materialen waarmee de ontwikkeling van het leven op zee en het belang van de visserij voor Katwijk van 1600 tot 1950 levendig in beeld wordt gebracht. In deze zaal toont de modelbouwgroep haar vaardigheid bij het opengewerkte model van het Hospitaalkerkschip 'De Hoop'. Hier werd ook de brik ‘Doesborgh’, die ooit de wereldzeeën bezeilde, afgebouwd. Een prachtig staaltje vakmanschap! Ook vindt u hier een aantal verdwenen ambachten uitgebeeld zoals het ' kuipen, zeilmaken en nettenboeten.

 

 

Meerburgzaal

De permanente exposities vindt u in de Meerburgzaal waar de eigen collectie getoond wordt in wisselende samenstelling. Het museum heeft een respectabele collectie schilderijen uit de kunstenaarskolonie Katwijk aan het begin van de 20e eeuw. De bedrijvigheid op het Katwijkse strand trok schilders zoals Jan Toorop, Willy Sluiter en B.J. Blommers, maar ook buitenlandse kunstenaars zoals Hans von Bartels en G. Morgenstjerne Munthe. De meeste werken dateren uit de periode 1870-1914, maar sinds een aantal jaren wordt de collectie regelmatig uitgebreid met werk van hedendaagse kunstenaars.

Monumentale rederswoning

In de monumentale rederswoning, het oudste deel van het museum, zijn de zogenaamde ´herenkamer´ van de reder in neo-renaissance stijl en het neo-empire ´boudoir´ van de redersvrouw ingericht met het authentieke interieur. Men vindt er ook opvallende schouwen en glas-in-lood ramen.

Katwijk aan den Rijn

Een speciaal museumgedeelte is gewijd aan Katwijk aan den Rijn, het binnendorp met een heel eigen geschiedenis als tuindersdorp. Er hangen niet alleen schilderijen, die het dorp aan de Rijn weergeven, maar we vinden er ook voorwerpen, zoals het Angelusklokje, een bijzondere impressie van de Zanderij en een maquette van de Rijnstraat (in opbouw).

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Webontwikkeling: 2nd Chapter