dinsdag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Burgerdracht en vissersdracht

De klederdracht die eens karakteristiek was voor Katwijk, is uit het straatbeeld verdwenen. Het Katwijks Museum kan echter nog veel laten zien van de pracht en praal van de burgerdracht en van de eenvoudiger vissersdracht. In de vitrine op de eerste etage in de Jan van Brakelhal worden hoofdijzers, sieraden, mutsen en velerlei accessoires getoond, welke deel uitmaakten van de klederdrachten van Katwijk en het Rijnland.

Met behulp van talrijke (voor ingewijde iconische Duyvetter) poppen wordt een indruk gegeven van de kleding met toebehoren van onze voorouders. Veel schilders hebben op hun doeken eveneens de bevolking in klederdracht afgebeeld.

Momenteel is de grote vitrine in het museum vernieuwd! Te zien zijn hoeden en petten uit de klederdracht van Katwijk. De visloopster koopt bij de visafslag op het strand haar vis en verkoopt deze waar aan haar klanten. Zij gaat lopend met de mand vis op haar hoofd en twee manden aan de armen naar Leiden. In de vitrine is een combinatie van schilderijen en aangeklede poppen uit de eigen collectie te zien. Prachtig!

Visloopster, Abraham Segaar (1888-1962)
Olieverf op doek. Inv.nr. 2115

Klederdrachtgroep

Het Genootschap Oud Katwijk beschikt over een actieve klederdrachtgroep. Het doel van de klederdrachtgroep is het verzamelen, conserveren, repareren en bewaren van kleding en bijbehorende attributen waaronder sieraden uit vroeger tijden en deze in de hedendaagse tijd tentoon te stellen en bij diverse evenementen te laten herleven.

De klederdrachtgroep is in Nederland een graag geziene gast bij veel gemeenten. Tijdens de presentaties wordt uitgebreid ingegaan op de aard en oorsprong van de kledingstukken.

De klederdrachtgroep is te bereiken via klederdrachtkatwijk@live.nl en telefonisch via mw. Agaath Haasnoot, 06-44580583.

Voor het klederdracht uitleendepot kunt u contact opnemen met mw.Ria Zuijderduijn,
tel. 06 51041210 of 071-4025896.(17.00-20.00 uur).

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Website door 2nd Chapter