Vandaag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Burgerdracht en vissersdracht

De klederdracht die eens karakteristiek was voor Katwijk, is uit het straatbeeld verdwenen. Het Katwijks Museum kan echter nog veel laten zien van de pracht en praal van de burgerdracht en van de eenvoudiger vissersdracht. In de vitrine op de eerste etage in de Jan van Brakelhal worden hoofdijzers, sieraden, mutsen en velerlei accessoires getoond, welke deel uitmaakten van de klederdrachten van Katwijk en het Rijnland. Met behulp van talrijke
(voor ingewijde iconische Duyvetter) poppen wordt een indruk gegeven van de kleding met toebehoren van onze voorouders. Veel schilders hebben op hun doeken eveneens de bevolking in klederdracht afgebeeld.
Momenteel is de grote vitrine in het museum vernieuwd! Te zien is de kerkgang voor de doop van een baby. Er zijn meer dan 10 prachtige doopjurken tentoongesteld. De oudste dateert van eind 19e eeuw.

 

Klederdrachtgroep

Het Genootschap Oud Katwijk beschikt over een actieve klederdrachtgroep. Het doel van de klederdrachtgroep is het verzamelen, conserveren, repareren en bewaren van kleding en bijbehorende attributen waaronder sieraden uit vroeger tijden en deze in de hedendaagse tijd tentoon te stellen en bij diverse evenementen te laten herleven.

De klederdrachtgroep is in Nederland een graag geziene gast bij veel gemeenten. Tijdens de presentaties wordt uitgebreid ingegaan op de aard en oorsprong van de kledingstukken.
 

Agenda 2022

27 mei Eibertjesdag Nunspeet.
11 juni Enkele dames in klederdracht delen aan de finish haring uit tijdens De Kippenloop 
18 juni Zomerdag Kostuumvereniging in Katwijk
23 juni Haring party Oranjevereniging Katwijk aan Zee, haring wordt geserveerd door personen in klederdracht. 
05 juli Deelname Maritieme markt door garnalenpellers en Nettenboetsters
20 juli Spakenburgsedagen, Klederdrachtgroepen uit verschillende delen in Nederland in optocht en presentaties op een centraal podium. Een  uitgebreide braderie met ambachten en mogelijkheid om met een botter de randmeren op te varen
21 juli Schagen, Klederdrachtendag tijdens de Westfriese Folkloredagenwaarbij uit alle delen van het Nederland groepen hun streekdracht zullen tonen. De dag begint om 10.30 uur met een grote optocht, gevolgd door presentaties van de klederdrachtgroepen tussen 12.30 en 14.00 uur op twee locaties
09 augustus Nationale Klederdracht Festival in Katwijk
17 september   Groepsfoto op het Museumplein in Amsterdam (van alle gemeenschappen in dracht,) in het kader van het project:
"Betweenthe Sea and    theSky", Jimmy Nelson
26 november NK-G-Dansen. Enkele dames in klederdracht ontvangen de gasten

 

De klederdrachtgroep is te bereiken via klederdrachtkatwijk@live.nl en telefonisch via mw. Agaath Haasnoot, 06-44580583.

Voor het klederdracht uitleendepot kunt u contact opnemen met mw.Ria Zuijderduijn,
tel. 06 51041210 of 071 4025896.(17.00-20.00 uur).

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2022 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter