Vandaag
open tot
17:00
Bezoek ons
menu

Burgerdracht en vissersdracht

De klederdracht die eens karakteristiek was voor Katwijk, is uit het straatbeeld verdwenen. Het Katwijks Museum kan echter nog veel laten zien van de pracht en praal van de burgerdracht en van de eenvoudiger vissersdracht. In de vitrine op de eerste etage in de Jan van Brakelhal worden hoofdijzers, sieraden, mutsen en velerlei accessoires getoond, welke deel uitmaakten van de klederdrachten van Katwijk en het Rijnland.

Met behulp van talrijke (voor ingewijde iconische Duyvetter) poppen wordt een indruk gegeven van de kleding met toebehoren van onze voorouders. Veel schilders hebben op hun doeken eveneens de bevolking in klederdracht afgebeeld.

Momenteel is de grote vitrine in het museum vernieuwd! Te zien zijn hoeden en petten uit de klederdracht van Katwijk. De visloopster koopt bij de visafslag op het strand haar vis en verkoopt deze waar aan haar klanten. Zij gaat lopend met de mand vis op haar hoofd en twee manden aan de armen naar Leiden. In de vitrine is een combinatie van schilderijen en aangeklede poppen uit de eigen collectie te zien. Prachtig!

Visloopster, Abraham Segaar (1888-1962)
Olieverf op doek. Inv.nr. 2115

Klederdrachtgroep

Het Genootschap Oud Katwijk beschikt over een actieve klederdrachtgroep. Het doel van de klederdrachtgroep is het verzamelen, conserveren, repareren en bewaren van kleding en bijbehorende attributen waaronder sieraden uit vroeger tijden en deze in de hedendaagse tijd tentoon te stellen en bij diverse evenementen te laten herleven.

De klederdrachtgroep is in Nederland een graag geziene gast bij veel gemeenten. Tijdens de presentaties wordt uitgebreid ingegaan op de aard en oorsprong van de kledingstukken.

Agenda 2024

28 Januari
Al weer de 13e keer zijn we aanwezig in de Zeezangdienst.
Vredeskerk, Baljuwplein 1, 2225 BR, Katwijk
Het thema van dit jaar is gelijk aan het schip KW51 'Ora et labora'.
Voorganger is ds Jaap de Windt

8 Februari
Dondermiddag van 14.00 tot 16.00 uur.
In Herberg Welgelegen .
Boonrak 21, 2235 ED, Valkenburg. 

27 Februari
Zondag in de Oude of Andreas Kerk, Boulevard Katwijk 
Bijwonen van de ochtend en avonddienst in verband met het 100 jarig bestaan van de Kerk. 

3 Mei
Vrijdagmiddag Oranje Vereniging Katwijk Zee.
Show op de ouderenmiddag 14.30 tot 15.30 uur.
In het Anker, Voorstraat 74, 2225 ES Katwijk . 

10 mei
Op vrijdag 10 mei is de klederdrachtgroep uitgenodigd op alweer de 30e Eibertjesdag. Deze dag is altijd de vrijdag na Hemelvaartsdag.
Het verhaal gaat dat Eibertje van Vierhouten naar de weekmarkt in Nunspeet liep om daar haar eieren te verkopen.
De legende van Eibertje
Men zegt dat er geesten, spoken en elfen leefden. Maar Eibertje was dapper en trotseerde alle gevaren. Haar naam werd geroemd om haar grote moed. Haar wekelijkse tocht liet langzaam maar zeker een herkenbaar platgetreden pad achter.

  

De klederdrachtgroep is te bereiken via klederdrachtkatwijk@live.nl en telefonisch via mw. Agaath Haasnoot, 06-44580583.

Voor het klederdracht uitleendepot kunt u contact opnemen met mw.Ria Zuijderduijn,
tel. 06 51041210 of 071-4025896.(17.00-20.00 uur).

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter