Vandaag
open tot
17:00
Bezoek ons
menu

Burgerdracht en vissersdracht

De klederdracht die eens karakteristiek was voor Katwijk, is uit het straatbeeld verdwenen. Het Katwijks Museum kan echter nog veel laten zien van de pracht en praal van de burgerdracht en van de eenvoudiger vissersdracht. In de vitrine op de eerste etage in de Jan van Brakelhal worden hoofdijzers, sieraden, mutsen en velerlei accessoires getoond, welke deel uitmaakten van de klederdrachten van Katwijk en het Rijnland.

Met behulp van talrijke (voor ingewijde iconische Duyvetter) poppen wordt een indruk gegeven van de kleding met toebehoren van onze voorouders. Veel schilders hebben op hun doeken eveneens de bevolking in klederdracht afgebeeld.

Momenteel is de grote vitrine in het museum vernieuwd! Te zien zijn hoeden en petten uit de klederdracht van Katwijk. De visloopster koopt bij de visafslag op het strand haar vis en verkoopt deze waar aan haar klanten. Zij gaat lopend met de mand vis op haar hoofd en twee manden aan de armen naar Leiden. In de vitrine is een combinatie van schilderijen en aangeklede poppen uit de eigen collectie te zien. Prachtig!

Visloopster, Abraham Segaar (1888-1962)
Olieverf op doek. Inv.nr. 2115

Klederdrachtgroep

Het Genootschap Oud Katwijk beschikt over een actieve klederdrachtgroep. Het doel van de klederdrachtgroep is het verzamelen, conserveren, repareren en bewaren van kleding en bijbehorende attributen waaronder sieraden uit vroeger tijden en deze in de hedendaagse tijd tentoon te stellen en bij diverse evenementen te laten herleven.

De klederdrachtgroep is in Nederland een graag geziene gast bij veel gemeenten. Tijdens de presentaties wordt uitgebreid ingegaan op de aard en oorsprong van de kledingstukken.

Agenda 2023

17 januari: Klederdrachtshow voor de bewoners van Overduin Katwijk. 

22 januari: Zeedienst in de Vredeskerk te Katwijk. Thema Veilige Haven.

25 januari: Volendam overhandiging van de eerste klederdrachtpostzegels. Uitgegeven naar aanleiding van de foto’s gemaakt door Jimmy Nelson.

16 februari: Klederdrachtshow voor de bewoners van Wijckerslooth Oegstgeest.

21 februari: Klederdrachtshow voor de bewoners van Residentie Hildebrand in Haarlem.

05 april: Klederdrachtshow voor bewoners van afdeling de Esdoorn in Overduin.

04 mei: Dodenherdenking kranslegging door een delegatie van de Klederdrachtgroep.

06 mei: Opening badseizoen Zeezijde Katwijk. Met een modeshow op de Princestraat waarin zowel moderne kleding als
Katwijkse klederdracht wordt geshowd.

19 mei: Klederdrachtshow Eibertjesdag Nunspeet.  
Eibertjesdag is een jaarlijks terugkerende braderie in Nunspeet op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Gedurende de hele dag is er tussen 10.00 en 18.00 uur een braderie met ruim 200 kramen.Tientallen folkloristische dansgroepen en klederdrachtgroepen uit heel Nederland laten op Eibertjesdag het verleden herleven. Op het Marktplein demonstraties van oude ambachten. De volgende ambachten zullen o.a. aanwezig zijn: bezembinder, klompenmaker, sigarenmaker, glas in lood, geitenkaas, tinnen soldaatjes, beeldhouwer, spinster, volksschilder, mandenmaker en pottenbakker.

27 mei: Visserijdag met boetsters georganiseerd door Bizz Zeezijde, Katwijk.

13 juni: Klederdrachtshow voor bewoners van afdeling Elsbes, Overduin, Katwijk.

21 juni: Klederdrachtshow met boetsers, kantwerkers op haringparty in de Wilbert, Katwijk   .

24 juni: Klederdrachtshow Scheveningsedag.
De Scheveningsedag is een jaarlijks terugkerend evenement in Muzee Scheveningen in en om het museumgebouw aan de Neptunusstraat.
Met demonstraties van oude ambachten een markt met kraampjes met Scheveningse artikelen en loterij, veel Scheveningse lekkernijen, optredens, en vooral veel gezelligheid.

06 juli: Klederdrachtendag Schagen, Noord Holland.

19 juli: Klederdrachtshow Spakenburg.
Op de woensdagen 19 en 26 juli, 2 en 9 augustus 2023 zijn de Spakenburgse dagen. Kom je tijdens deze dagen in het centrum cultuur proeven, klederdracht spotten of gezellig inhaken bij optredens van Shantykoren. Flaneer op de braderie met maar liefst 250 kramen.

08 augustus: Klederdrachtendag de 20e keer georganiseerd in samenwerking met het Noordzee Zomerfestival.

09 september: Klederdrachtshow Open Monumentendag in de Oude Kerk aan de Boulevard is de groep aanwezig van 10.00 tot 14.30 uur.
Er is dan een demonstratie netten boeten, een voorstelling hoe vroeger een dopeling de kerk in gedragen werd en een demonstratie over het opzetten van het hoofdijzer met de kanten muts en bijbehorende sieraden.

23 september: Nationale klederdrachtendag Urk september. De klederdrachtgroep is uitgenodigd voor de Urkerdag. Het is een dag voor en door Urkers. Het is een jubileumjaar, het is 40 jaar geleden dat deze dag in het leven is geroepen door Urker vrouwen die de klederdracht een nieuw leven in wilden blazen omdat die dreigt te verdwijnen. 10.30 uur klederdrachtshow kinderen in het museum en om 12.00 uur klederdrachtshow volwassenen in het museum. De hele dag zijn er verschillende activiteiten.

05 oktober: Klederdrachtshow bij Topaz Overduin (afdeling Duinroos).

De klederdrachtgroep is te bereiken via klederdrachtkatwijk@live.nl en telefonisch via mw. Agaath Haasnoot, 06-44580583.

Voor het klederdracht uitleendepot kunt u contact opnemen met mw.Ria Zuijderduijn,
tel. 06 51041210 of 071 4025896.(17.00-20.00 uur).

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2023 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter