vrijdag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Voorstraat 46, Katwijk

vrijdag open

Katwijk: al anderhalve eeuw kunstenaarsdorp aan zee

De schilderachtige kust van Katwijk en het vissersleven is al eeuwen een inspiratiebron 
voor schilders. In de loop van de tijd hebben zo’n twaalfhonderd kunstenaars uit alle windstreken hier gewoond en gewerkt.
Op vele plekken in binnen- en buitenland hangen er daarom werken met Katwijkse taferelen.

Leidenaar Jan van Goyen ‘ontdekte’ het kustdorp al in de 17e eeuw. Maar tussen 1873 en 1914 groeide het uit tot het op een na grootste kunstenaarsdorp van Europa. Steeds meer schilders verbleven in Katwijk of vestigden zich er. Velen lieten huizen en ateliers bouwen.

Grote namen als Jan Toorop, Max Liebermann, Jan Goedeljee, Bernardus Johannes Blommers en Willy Sluiter waren hier in die tijd te vinden. Maar ook in latere jaren is er in Katwijk bijzondere kunst gemaakt, tot op de dag van vandaag. Bijvoorbeeld door Johan de Vries, de gebroeders Donker en vele en plein air kunstenaars zoals: Daria Lavrova, Natalia Dik en Frans Bianchi.

Zo is Katwijk eigenlijk altijd een kunstenaarsdorp gebleven! 

zalen

Mark Parlevlietzaal

Natuurlijk ontbreekt ook de visserij niet: in de Mark Parlevlietzaal staan talloze scheepsmodellen en er hangen en liggen authentieke materialen waarmee de ontwikkeling van het leven op zee en het belang van de visserij voor Katwijk van 1600 tot 1950 levendig in beeld wordt gebracht. In deze zaal toont de modelbouwgroep haar vaardigheid bij het opengewerkte model van het Hospitaalkerkschip 'De Hoop'. Hier werd ook de brik ‘Doesborgh’, die ooit de wereldzeeën bezeilde, afgebouwd. Een prachtig staaltje vakmanschap! Ook vindt u hier een aantal verdwenen ambachten uitgebeeld zoals het ' kuipen, zeilmaken en nettenboeten.

 

 

Meerburgzaal

De permanente exposities vindt u in de Meerburgzaal waar de eigen collectie getoond wordt in wisselende samenstelling. Het museum heeft een respectabele collectie schilderijen uit de kunstenaarskolonie Katwijk aan het begin van de 20e eeuw. De bedrijvigheid op het Katwijkse strand trok schilders zoals Jan Toorop, Willy Sluiter en B.J. Blommers, maar ook buitenlandse kunstenaars zoals Hans von Bartels en G. Morgenstjerne Munthe. De meeste werken dateren uit de periode 1870-1914, maar sinds een aantal jaren wordt de collectie regelmatig uitgebreid met werk van hedendaagse kunstenaars.

Monumentale rederswoning

In de monumentale rederswoning, het oudste deel van het museum, zijn de zogenaamde ´herenkamer´ van de reder in neo-renaissance stijl en het neo-empire ´boudoir´ van de redersvrouw ingericht met het authentieke interieur. Men vindt er ook opvallende schouwen en glas-in-lood ramen.

Katwijk aan den Rijn

Een speciaal museumgedeelte is gewijd aan Katwijk aan den Rijn, het binnendorp met een heel eigen geschiedenis als tuindersdorp. Er hangen niet alleen schilderijen, die het dorp aan de Rijn weergeven, maar we vinden er ook voorwerpen, zoals het Angelusklokje, een bijzondere impressie van de Zanderij en een maquette van de Rijnstraat (in opbouw).

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Webontwikkeling: 2nd Chapter