dinsdag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Historie in beeld

Katwijk in vogelvlucht

De vroege historie van Katwijk uit de tijd van de Romeinen, de Friezen en de Franken, het Hoogheemraadschap door de eeuwen heen, de Tweede Wereldoorlog in beeld, de opkomst van het toerisme tot aan het architectuurprijzen winnende Kustwerk Katwijk van recente datum. En ook: een nagebouwde scheepsbrug van een logger uit de jaren vijftig en een speciale Engelandvaarders-expositie. In overzichtelijke glazen vitrines maakt u door middel van beelden en voorwerpen kennis met de historie van Katwijk door de eeuwen heen.

Engelandvaarders

In oktober 2018 is de expositie ‘Katwijk in Vogelvlucht’ uitgebreid met een permanente expositie over Engelandvaarders. Deze expositie bestaat uit een vitrine-ladekast en een groot interactief scherm. Het geheel is ontwikkeld en gefinancierd door Stichting Monument Engelandvaarders Katwijk. Het scherm vertelt aan de hand van foto’s en filmfragmenten het verhaal van jonge mannen die per kano vanaf het strand van Katwijk probeerden Engeland te bereiken. Tevens worden de ontsnappingen getoond van 30 Katwijkers die Engelandvaarder zijn geweest.

De heer Willem van der Plas, een lokale schrijver die onder andere Katwijkers die op zee gebleven zijn een gezicht heeft gegeven, heeft de verhalen van deze Katwijkers in archieven gevonden. Nabestaanden van deze Katwijkers hebben authentieke documenten, foto’s en onderscheidingen beschikbaar gesteld. Deze zijn voorzien van het persoonlijke verhaal te zien in de vitrineladen. Tevens is een originele kano te bewonderen, van het type waarmee de gevaarlijke tocht naar Engeland is gemaakt.

De zolderverdieping is voor mindervaliden uitstekend te bereiken met een traplift.

 

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Website door 2nd Chapter