dinsdag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Digitaal fotoarchief

De Moderne donkere kamer van het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum bezit een groot fotoarchief, dat zorgvuldig wordt bewaard. Door de grote omvang van dit fotoarchief is het onderverdeeld in verschillende hoofdonderwerpen die apart worden beheerd. In feite zijn het kleine werkgroepen van veelal één of twee personen. Het betreft de volgende archieven: analoge foto’s en fotoalbums, knipselarchief Van Brakel, fotoarchief Wim van Beelen, maritiem archief, ansichtkaarten archief, fotoarchief Kruyt, filmarchief Kruyt, en archief Rotterdamsch Zeehospitium. Het museum heeft zich tot doel gesteld, alle analoge opnames digitaal beschikbaar te stellen, zodat u ze in het museum en/of op het internet kunt bekijken.

Wat is het vervolgtraject van de digitale fotobestanden.

Wij  beheren het fotoarchief  van Wim van Beelen, het knipselarchief Van Brakel en het archief analoge foto’s en fotoalbums en  zijn we in 2008 begonnen deze te digitaliseren. Het omvat ongeveer 35.000 beelddragers in de vorm van losse analoge foto’s, glasnegatieven, glasdia’s, negatieven en dia’s, aangevuld met ingeplakte fotoalbums. Op dit moment zijn circa 14.000 negatieven en ongeveer duizend analoge foto’s gedigitaliseerd. Hoe mooi een opname ook is, hij krijgt pas meerwaarde als de opname voorzien is van een beschrijving, daarom wordt er hard aan gewerkt om een beschrijving aan de digitale bestanden toe te voegen.

Voor welke doeleinden worden onze opnames gebruikt?

Doordat de beelden van het oude Katwijk door Wim van Beelen op zeer professionele manier zijn vastgelegd, is het voor u een feest van herkenning, want eindelijk krijgt u een beeld van die woning of omgeving waar uw grootouders en/of ouders het altijd over hadden en waar u zich toen geen voorstelling van kon maken. Met regelmaat wordt er dan ook een verzoek gedaan voor opnames uit het fotoarchief om deze te gebruiken voor privégebruik, tentoonstellingen, boekjes en gidsen etc.

Ook u kunt uw steentje bijdragen

Heeft u nog foto’s en/of negatieven waarvan u denkt dat dit bijdraagt aan de geschiedenis van Katwijk en wilt u deze beschikbaar stellen voor het Katwijks Museum? Wij houden ons aanbevolen. Foto’s die vastgeplakt zitten in een fotoalbum hoeven niet losgemaakt te worden, deze kunnen zonder schade gedigitaliseerd worden. De foto’s en/of negatieven worden eventueel bij u thuis opgehaald en dezelfde dag weer retour gebracht.

Gooi nooit foto’s en/of negatieven in de vuilnisbak! U kunt deze foto’s en/of negatieven schenken aan het Katwijks Museum.Alle foto’s en/of negatieven zullen zeer discreet behandeld worden en u blijft altijd eigenaar van het beeldrecht.

Iedere woensdag van 11.00 uur tot 17.00 uur is Trudo Bosch aanwezig in het Katwijks Museum en kunt u op afspraak bij hem terecht voor het opzoeken van die ene foto, waar u al lang naar op zoek bent.
Om teleurstelling te voorkomen is het wenselijk om vooraf contact op te nemen via het e-mailadres fotoarchief@katwijksmuseum.nl

Trudo Bosch
Afdeling Digitalisering

Boek hier uw Ticket

 

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Website door 2nd Chapter