Vandaag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

2 juli t/m 15 oktober 2023

Was te zien

Het Katwijks Museum neemt je deze zomer mee naar wereldstad Parijs. Een vriendengroep van vier Nederlandse kunstenaars beproefde daar omstreeks 1870 zijn geluk: de broers Jacob en Matthijs Maris, Frederik Hendrik Kaemmerer en David Adolphe Constant Artz. In de tuinen van Montmartre in Parijs, bij het naburige Fontainebleau en Barbizon en aan de rivier de Marne werkten ze en plein air. Ze vonden er nieuwe landschappen en jonge Sintivrouwen uit Midden-Europa die poseerden als 'Italiennes'. Verder zochten ze in Parijs toonaangevende leermeesters, kooplustige kunstminnaars en la vie de Bohème van Saint-Germain-des-Prés. Het waren arme, maar productieve jaren. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 en de Communeopstand van 1871 ging ieder zijn eigen weg, vol van ideeën voor de toekomst. Artz en Kaemmerer zochten vanaf 1873, nu precies 150 jaar geleden, nieuwe inspiratie in Katwijk aan Zee. Schilders uit binnen- en buitenland volgden spoedig hun voorbeeld zodat het eenvoudige vissersdorp, dankzij zijn schilderachtige bomschuiten, vissersvrouwen en prachtige licht uitgroeide tot een echte kunstenaarskolonie.

De artistieke opbrengst van de enerverende Parijse jaren en het verblijf in Katwijk is deze zomer te zien in het Katwijks Museum.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek van Tiny de Liefde-Van Brakel, La Bohème. Hollandse kunstenaars in Parijs 1866-1874 (Wbooks Zwolle 2023) €29,95. Te koop in de museumwinkel.

Rondleidingen: zie agenda katwijksmuseum.nl

Video & Voiceover:

Krijn Schuitemaker

Opname RTV Katwijk

Wanneer

2 juli t/m 15 oktober 2023
Ma. Gesloten
Di. t/m za. 10:00 - 17:00
Zo. 12:00 - 17:00

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals BJ Blommer, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Er hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Ook is er een fraaie collectie visserij-erfgoed.

 

 

 

Lees meer

Geen
expositie
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2023 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter