Vandaag
open tot
17:00
Bezoek ons
menu

29 okt 2023 t/m 31 mrt 2024

Binnenkort te zien

Het is een bont gebeuren bij de vloedlijn: schelpen, kwallen, meeuwen, drijfhout, flessenpost en …..mensen.

Keizer Caligula laat schelpen zoeken bij de uitwatering. Jan van Goyen schildert het strand voor de Oude Kerk. Aad donker vindt moeder en dochter zonnebadend aan het strand. De vloedlijn heeft de strandganger altijd gefascineerd. Door de eeuwen heen tot op heden hebben kunstenaars, vaak en plein air, het bruisende leven in en aan de vloedlijn van Katwijk vastgelegd.

Die fascinatie is een van de fundamenten van Katwijk als kunstenaarsdorp. Waar langs de vloedlijn zee en strand elkaar raken, staat de kunstenaar klaar om die ontmoetingsplaats kleurrijk vast te leggen.

De zwoegende schelpenvisser en zijn armoe is hen niet ontgaan. Je hoort de stilte op het bijna lege strand. De ontspanning van de spelende mens is met een bont palet verbeeld. Wie kent niet de met-het-mandje vissende kinderen van Blommers, de schelpenvissers van Von Bartels en de prachtige tekeningen met pootjebadende kinderen van Willy Sluiter. Ook de hedendaagse strandtaferelen van Wendland, Vorstman en Ernst Voss zijn een lust voor het oog.

De tentoonstelling ‘kunstleven langs de Vloedlijn’ toont een selectie van een 40-tal schilderijen met taferelen, die over een langere periode langs de kust plaatsvonden en vinden. De bezoeker krijgt een ruime samenvatting van wat er langs de grens tussen zee en strand gebeurt.

Tevens wordt de bezoeker getoond welke materialen voor welke doeleinden op het strand werden gebruikt en soms nu nog in gebruik zijn.

 

 

 

Wanneer

29 okt 2023 t/m 31 mrt 2024
Ma. Gesloten
Di. t/m za. 10:00 - 17:00
Zo. 12:00 - 17:00

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van het voormalige vissersdorp en combineert een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders met een fraaie collectie lokale en streekgebonden bezienswaardigheden.

 

 

 

Lees meer

Geen
expositie
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2023 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter