Vandaag
open tot
17:00
Bezoek ons
menu

19 nov 2019 t/m 8 feb 2020

Was te zien

Laatste week (t/m zaterdag 8 feb.)

In de aanloop naar zijn 80ste verjaardag, na 55 jaar kunstenaarschap, eert het Katwijks Museum de Leidse kunstenaar Fer Hakkaart met een overzichtstentoonstelling.

Tussen 1958 en 1963 volgde Hakkaart de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Hoewel abstracte kunststromingen in die tijd in de mode waren, bleef Hakkaart trouw aan zijn realistische schilderstijl. Hij beeldt veelal kleine taferelen uit van alledaagse dingen als een picknick, de kermis of de camping. Of toevallige ontmoetingen tussen twee of meer mensen waarbij de enigszins surrealistische sfeer het verbeelde verhaal een poëtische lading geeft. Hakkaart is een poëtisch realist. Hij schildert gezelschapsstukken van mensen in ongedwongen doen. Ze werken geen van allen, ze lanterfanten wat op de camping en er is meestal geen dialoog tussen hen. Zijn figuren lijken toevallige passanten, ook in letterlijke zin.

Fer Hakkaart werkt in de traditie van de Leidse Fijnschilders. Zijn doeken ontstaan uit een boeiende combinatie van droom en werkelijkheid, waarin verwondering over het alledaagse een grote rol speelt. Hakkaart is ook een modern genreschilder. Zijn schilderijen lijken vensters, kleine stukjes van de grote wereld. Liefst is dat een begrensd stuk wereld zoals een straat, een dakterras, een gracht, of een stukje grasland zonder horizon. Vlak achter het venster bevinden zich de figuren die vaak door de onderste rand worden afgesneden. Zo komen ze als het ware bij je op bezoek. Dat voelt wat beschamend en soms zelfs schokkend en confronterend, mede door de grote afmetingen van zijn schilderijen.

Het werk van Hakkaart is nergens moraliserend. De mensen in zijn schilderijen zijn zoals ze zijn. Zij worden nauwgezet weergegeven in een fabelachtige techniek die zeer gedetailleerde stofuitdrukking (leer, bont, latex, glas) laat zien. Zijn realistische stijl geeft een tijdsbeeld van alledag. In de loop van de jaren is zijn stijl nauwelijks veranderd, op abstract-kubistische uitstapjes in de jaren ’80 na; Hakkaart is trouw gebleven aan het realisme. Nog dagelijks is hij aan het werk in zijn atelier in de Leidse binnenstad waar het kleurrijke leven letterlijk aan hem voorbijtrekt.

Schilderijen, pastellen, prenten en tekeningen van Fer Hakkaart zijn onder andere aangekocht door Museum de Lakenhal te Leiden, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum te Amsterdam. In de collectie van Museum More te Gorssel bevindt zich, via de RCE, werk in langdurige bruikleen. Zijn werk is onderdeel van verschillende particuliere collecties.

Van 19 november 2019 t/m 8 februari 2020 eert het Katwijks Museum Fer Hakkaart met een overzicht van zijn veelzijdig, kleurrijk oeuvre: van zijn levendige olieverfschilderijen en sfeervolle tekeningen in pen en inkt tot zijn meesterlijk gedetailleerde etsen.  

Het werk van Fer Hakkaart is een lust voor het oog!

 

 

 

 

Wanneer

19 nov 2019 t/m 8 feb 2020
Ma. Gesloten
Di. t/m za. 10:00 - 17:00
Zo. 12:00 - 17:00

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals Bernardus Johannes Blommers, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Ook hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Een fraaie collectie visserij-erfgoed maakt het aanbod compleet. 

 

 

 

Lees meer

Geen
expositie
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter