vrijdag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

12 maart t/m 1 juni 2019

Was te zien

Pluriformiteit kenmerkt het artistieke werk van de Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond (pseudoniem: MOND). Toch kent diens kunstzinnige loopbaan een duidelijke rode draad, namelijk het continu zoeken naar schoonheid in steeds nieuwe kunstvormen. Die eenheid in verscheidenheid staat centraal tijdens de overzichts- en verkooptentoonstelling in het Katwijks Museum. Ongeveer vijftig werken tonen de veelzijdigheid van Van Egmond, die in juni 2018 jammerlijk overleed na een tragisch fietsongeluk in Engeland.

Van Egmond gaf al jong blijk van een groot tekentalent, maar startte zijn carrière als huisschilder. Weinig later ging hij werken als brandweerman in Leiden, een beroep dat hij tot zijn pensionering in 2000 bleef uitoefenen. Maar in zijn hart voelde Van Egmond zich toch vooral een kunstenaar. Begonnen als autodidact, ging hij in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw artistieke cursussen volgen. Die opleidingen waren prima te combineren met zijn werk als brandweerman.

Joop van Egmond (MOND, 1943-2018)
Joop van Egmond (MOND, 1943-2018)
Joop van Egmond (MOND, 1943-2018)

Vanaf 1980 kwam Van Egmond als kunstenaar meer voor het voetlicht op een groeiend aantal exposities. Daarnaast ging hij in toenemende mate experimenteren met nieuwe technieken. Ook de wijze van weergave was telkens aan verandering onderhevig. Maar in welke periode een kunstwerk ook geproduceerd werd, onmiskenbaar ging het altijd om een ‘MOND’.

Aan het kunstenaarschap van Van Egmond kwam in 2018 helaas een triest en abrupt einde. Reden om hem en zijn kunst te eren in het Katwijks Museum. De overzichtstentoonstelling bevat werken rondom vier thema’s, die in zijn artistieke leven van bepalende betekenis zijn geweest: landschappen, stillevens, portretten en ruimtelijk werk. Ze vormen de stille getuigen van hoe een maatschappelijk bewogen man de wereld om zich heen op een esthetische manier vastlegde.

Wanneer

12 maart t/m 1 juni 2019
Ma. Gesloten
Di. t/m za. 10:00 - 17:00
Zo. 12:00 - 17:00

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk midden in een prachtig winkelgebied op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals Bernardus Johannes Blommers, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Ook hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Een fraaie collectie visserij-erfgoed maakt het aanbod compleet. 

 

 

 

Lees meer

Geen
expositie
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Webontwikkeling: 2nd Chapter