donderdag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

27 nov 2018 t/m 24 feb 2019

Nu te zien

Intro

Hans de Bruijn (1959 Leiden) en Daniël Tavenier (1964 Katwijk) volgden in de jaren 1980 de dagopleiding aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Het waren roerige jaren: werkeloosheid, demonstraties en krakersrellen; de val van de Berlijnse muur en een uiteindelijk voorzichtig herstel van de economie. In de beeldende kunst maakte de schilderkunst een spectaculaire opleving door. Alles mocht: zelfs herkenbare voorstellingen waren weer geaccepteerd. Tavenier en De Bruijn schilderden vanuit een persoonlijke expressiviteit en op groot formaat.

Beiden waren leerling en vrienden van Krijn Giezen (1939-2011) die voor een deel in Katwijk zijn kunstenaarssporen heeft nagelaten. Het landschap als belangrijk onderwerp verbindt deze drie kunstenaars. In tegenstelling tot hun vriend Krijn zijn De Bruijn en Tavenier altijd blijven schilderen, het liefst in (olie)verf. Een expositie van hun werk in het Katwijks museum sluit wat materiaal keuze betreft aan op de vaste collectie van schilderijen. Het feit dat de inhoud van hun thematiek en hun werkwijze vaak raken aan die van de romantische traditie waarvan zich vele voorbeelden in de collectie bevinden, maakt het pas echt spannend!

Daniël Tavenier

Om een indruk te geven: Daniël Tavenier trekt er net als de schilders van toen op uit. Hij schildert landschappen in de buitenlucht. Soms gevoelige, poëtische vergezichten maar ook spectaculaire zeekusten waarbij hij de golven op de rotsen laat slaan. In Ierland zoekt hij tussen puin en stenen naar een verloren Keltische spiritualiteit in de hoop iets uitzonderlijks te vinden. Verbeelding speelt een grote rol. Hoe romantisch is dat?

Hans de Bruijn

Voor Hans de Bruijn is niet het landschap zelf, maar het door ánderen geschilderde landschap een inspiratiebron. Hij noemt zijn concept 'Het landschap van de schilderkunst'. Zo schildert hij eigen zwart-wit interpretaties van de kleurige aquarellen van de zee door de beroemde, romantische  kunstenaar William Turner.

Door de werken van beide kunstenaars naast elkaar tentoon te stellen, ontstaat een bijzondere nieuwe dialoog in verf tussen Hans en Daniel.

Lezing door Hans de Bruijn
Op vrijdagmiddag 25 januari om 14.00 uur zal de Leidse kunstenaar Hans de Bruijn een lezing geven in het Katwijks Museum. In een powerpointpresentatie zal De Bruijn vertellen over zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Immers van jongs af aan wist hij dat hij kunstenaar wilde worden. In deze lezing vertelt hij over zijn jeugd en voorbeelden waarin o.a. Mesdag, Rothko en Casper David Friedrich in zijn jonge jaren een grote invloed hebben gehad op zijn eerste ontwikkelingen. Later heeft hij de invloeden van deze illustere voorgangers verwerkt tot een geheel eigen beeldtaal.

De lezing duurt ± 45 minuten. De reguliere toegangsprijzen voor het museum zijn van toepassing.

Wanneer

27 nov 2018 t/m 24 feb 2019
Ma. Gesloten
Di. t/m za. 10:00 - 17:00
Zo. Gesloten

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van het voormalige vissersdorp en combineert een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders met een fraaie collectie lokale en streekgebonden bezienswaardigheden.

Lees meer

Geen
expositie
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


©2019 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter