vrijdag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

27 nov 2018 t/m 23 feb 2019

Was te zien

Intro

Hans de Bruijn (1959 Leiden) en Daniël Tavenier (1964 Katwijk) volgden in de jaren 1980 de dagopleiding aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Het waren roerige jaren: werkeloosheid, demonstraties en krakersrellen; de val van de Berlijnse muur en een uiteindelijk voorzichtig herstel van de economie. In de beeldende kunst maakte de schilderkunst een spectaculaire opleving door. Alles mocht: zelfs herkenbare voorstellingen waren weer geaccepteerd. Tavenier en De Bruijn schilderden vanuit een persoonlijke expressiviteit en op groot formaat.

Beiden waren leerling en vrienden van Krijn Giezen (1939-2011) die voor een deel in Katwijk zijn kunstenaarssporen heeft nagelaten. Het landschap als belangrijk onderwerp verbindt deze drie kunstenaars. In tegenstelling tot hun vriend Krijn zijn De Bruijn en Tavenier altijd blijven schilderen, het liefst in (olie)verf. Een expositie van hun werk in het Katwijks museum sluit wat materiaal keuze betreft aan op de vaste collectie van schilderijen. Het feit dat de inhoud van hun thematiek en hun werkwijze vaak raken aan die van de romantische traditie waarvan zich vele voorbeelden in de collectie bevinden, maakt het pas echt spannend!

Daniël Tavenier

Om een indruk te geven: Daniël Tavenier trekt er net als de schilders van toen op uit. Hij schildert landschappen in de buitenlucht. Soms gevoelige, poëtische vergezichten maar ook spectaculaire zeekusten waarbij hij de golven op de rotsen laat slaan. In Ierland zoekt hij tussen puin en stenen naar een verloren Keltische spiritualiteit in de hoop iets uitzonderlijks te vinden. Verbeelding speelt een grote rol. Hoe romantisch is dat?

Hans de Bruijn

Voor Hans de Bruijn is niet het landschap zelf, maar het door ánderen geschilderde landschap een inspiratiebron. Hij noemt zijn concept 'Het landschap van de schilderkunst'. Zo schildert hij eigen zwart-wit interpretaties van de kleurige aquarellen van de zee door de beroemde, romantische  kunstenaar William Turner.

Door de werken van beide kunstenaars naast elkaar tentoon te stellen, ontstaat een bijzondere nieuwe dialoog in verf tussen Hans en Daniel.

Lezing door Daniël Tavenier

‘Op zoek naar sporen van Jeroen’ is de titel van het geschilderde reisboek van kunstenaar Daniël Tavenier. Het ligt op dit moment onder glas in een vitrine van het Katwijks Museum. Het maakt deel uit van de expositie ‘Dialoog in Verf’ die nog te zien zal zijn t/m 23 februari. Niemand mag er aanzitten en moeizaam kan je de pagina’s volgen op een scherm.

Daarom organiseert het Katwijks Museum op vrijdagmiddag 15 februari om 14.00 uur een kijk- en luistermoment.

Tavenier neemt zijn publiek die middag mee op de reis die hij maakte met zijn vrouw in 2016 door Ierland, Schotland, Engeland en weer terug naar Noordwijk. Het is de reis terug naar de plek waar ooit de monnik Jeroen vandaan kwam die het leven liet in Noordwijk in het jaar 856, toen hij daar door de Vikingen werd onthoofd.

Het beloofd een spannend avontuur te worden: wat voor sporen hebben Tavenier en zijn vrouw gevonden en welke avonturen hebben ze daar beleefd?

De zoektocht is prachtig verbeeld in aquarellen en schetsen die zullen worden vertoond op een groot scherm in de Rabozaal van het museum, uiteraard met een meeslepend verhaal van de reiziger en kunstenaar Daniël Tavenier.

De reguliere toegangsprijzen voor het museum zijn van toepassing.

Wanneer

27 nov 2018 t/m 23 feb 2019
Ma. Gesloten
Di. t/m za. 10:00 - 17:00
Zo. 12:00 - 17:00

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk midden in een prachtig winkelgebied op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals Bernardus Johannes Blommers, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Ook hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Een fraaie collectie visserij-erfgoed maakt het aanbod compleet. 

 

 

 

Lees meer

Geen
expositie
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Webontwikkeling: 2nd Chapter