Vandaag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

18 dec 2022 t/m 12 mrt 2023

Was te zien

After Nature - Aad Donker

Deze tentoonstelling zal het verhaal vertellen van het korte, tumultueuze leven van de Leidse kunstenaar Aad Donker (1967-1998), een kunstenaar vol bravoure, liefde, ambitie en met een expressieve, kleurrijke schilderstijl. Hij werkte net als zijn twee broers Gijs en Justus naar de natuur. De tentoonstelling laat ons kennismaken met landschappen, waaronder in Katwijk, en met zijn tijdens verre reizen gemaakte stillevens, naakten en zelfportretten. De drie broers Donker vonden aansluiting bij het kunstenaarscollectief ‘After Nature’, waarvan ook de kunstenaars Peter Klashorst, Bart Domburg, Jurriaan van Hall en Ernst Voss deel uitmaakten.

In 1995, toen ‘After Nature’ al was ontbonden, kwamen de gebroeders Donker naar Katwijk om er op het strand 'en plein air' te schilderen, aangetrokken door het ‘Katwijk Zomer Schilderfestival’, een evenement dat zijn naam alle eer aandeed: het was zonnig en de temperaturen liepen op tot maar liefst 30 graden Celsius. Het werd een topweek op het Katwijkse strand. De gebroeders Donker schilderden gedrieën onder meer het doek ‘Moeder en dochter’. De topless afgebeelde dochter zorgde voor de nodige discussie in de gemeenteraad en kostte de organisatoren bijna hun gemeentelijke subsidie. Het schilderij zal, 28 jaar na dato, nu opnieuw in het Katwijks Museum te zien zijn.
De tentoonstelling wordt gehouden ter nagedachtenis en herinnering aan Aad Donker, die 25 jaar geleden op 31-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte.
Ondanks alles belooft het een kleurrijke tentoonstelling te worden.

Zie Video 

In februari jl. verscheen het boek ‘Aad Donker & After Nature’ geschreven door Menno Voskuil.
Het boek is te koop in de museumwinkel.

Video: Krijn Schuitemaker

 

Wanneer

18 dec 2022 t/m 12 mrt 2023
Ma. Gesloten
Di. t/m za. 10:00 - 17:00
Zo. 12:00 - 17:00

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals BJ Blommer, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Er hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Ook is er een fraaie collectie visserij-erfgoed.

 

 

 

Lees meer

Geen
expositie
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2023 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter