Vandaag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

8 sep 2020 t/m 15 mei 2021

Was te zien

In dit jaar herdenken we dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Met veel inspanning en enthousiasme werden programma´s gemaakt om dit feit waardig te gedenken. Helaas verhinderde de wegens de Coronapandemie afgekondigde lockdown de uitvoering in de maand mei. Nu er inmiddels weer mogelijkheden zijn om bezoek te ontvangen heeft het bestuur van het Katwijks Museum besloten de oorspronkelijk voor mei geplande tentoonstelling ‘75 jaar Vrijheid in Katwijk’ in het laatste kwartaal van dit jaar te houden.

Aan de hand van foto´s, films en tal van voorwerpen wordt een beeld gegeven van die zwarte periode uit onze geschiedenis. De nadruk wordt gelegd op gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze eigen omgeving. Dat begon met de inval op 10 mei 1940 en de slag om Valkenburg, de bouw van de Atlantikwall met de daarbij horende afbraak en evacuatie, het verzet, de hongerwinter, voedseldroppings en de bevrijding. Ook de visserij in oorlogstijd krijgt aandacht. Het meeste materiaal is afkomstig uit eigen archief maar er is ook gebruik gemakt van bruiklenen uit het archief van Oud Valkenburg en van Dolf en Paul Harff. Verder wordt beeldmateriaal van RTVKatwijk getoond.

Financiële steun van het Huis van Oranje, onderdeel van de Oranjevereniging Katwijk aan Zee en het Noordzee Zomer Festival heeft deze expositie mogelijk gemaakt.

Vrijheid moet je koesteren, is kostbaar en komt niet vanzelf. Daarom is het bijzonder dat wij al 75 jaar in vrijheid kunnen leven en onze mening kunnen uiten. Daarvoor zijn in de recente geschiedenis grote offers gebracht en is het zinvol telkens te benadrukken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Het bestuur van het Katwijks Museum geeft dan ook de leerlingen van groep 8 van basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en van de brugklassen van het voortgezet onderwijs gratis toegang tot de tentoonstelling.

 

Wanneer

8 sep 2020 t/m 15 mei 2021
Ma. Gesloten
Di. t/m za. 10:00 - 17:00
Zo. 12:00 - 17:00

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals BJ Blommer, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Er hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Ook is er een fraaie collectie visserij-erfgoed.

 

 

 

Lees meer

Geen
expositie
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2023 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter