vrijdag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Valentijn & Poëziealbums

7 t/m 21 februari 2023

Was te zien

Valentijn dag van de liefde en gedichten

Op 14 februari is het Valentijn, de dag om je geliefde met een mooie roos of een gedicht te laten weten dat je van hem of haar houdt.
 We hebben in het museum nog tot 21 februari een hele leuke mini Valentijntentoonstelling met "poëziealbums".

Het Poëziealbum
Wie heeft niet een goede herinnering aan haar poëziealbum met al die leuke versjes en rijmpjes geschreven door je vader, moeder, oma en opa en verder de meester en juf, vriendjes, en vriendinnetjes. Iedereen die je lief of aardig vond gaf je het poëziealbum met de vraag er iets voor je in te schrijven.

Rozen verwelken, schepen vergaan, maar onze vriendschap blijft altijd bestaan!

Zo’n 400 jaar geleden is het Poesiealbum (Duits voor poëzie) in Duitsland ontstaan. Het vindt zijn oorsprong in het Album amicorum (Latijns voor vriendenboek). Het oudste Album amicorum in Nederland, dat van Johan van Lynden uit Hattum, bevindt zich sinds 2007 in de collectie van het Gelders Archief in Arnhem. De eerste bijdrage in dit exemplaar is geschreven voor 1556.

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft ongeveer 800 (restanten van) alba amicorum in haar collectie.

In de vitrine van het Katwijks Museum zijn verschillende poëziealbums tentoongesteld. Het oudste poëziealbum in ons bezit stamt uit 1906. 
Kom samen met je geliefde langs om onze poëziealbums met hun mooie rijmpjes en gedichtjes te bewonderen. Misschien een mooi moment om je geliefde als verrassing een gedichtje te overhandigen.

Wanneer

7 t/m 21 februari 2023

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk midden in een prachtig winkelgebied op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals Bernardus Johannes Blommers, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Ook hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Een fraaie collectie visserij-erfgoed maakt het aanbod compleet. 

 

 

 

Lees meer

Geen
activiteit
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Webontwikkeling: 2nd Chapter