vrijdag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Textielwedstrijd: Rouwsieraad en Herinnering

1 nov 2023 t/m 1 jun 2024

Nu te zien

Het Katwijks Museum bezit een interessante collectie rouwsieraden uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Dit is het onderwerp van een tentoonstelling van rouwsieraden, een bijbehorende wedstrijd en een tentoonstelling van de inzendingen in het museum.

Textielwedstrijd: Rouwsieraad en Herinnering 

In West-Friesland kende men een speciaal spreekwoord ‘bij de doden past geen ijdelheid’.

Rouwsieraden zijn sieraden die tijdens een periode van rouw worden gedragen, vaak waren daar voorschriften en tijdsafspraken aan verbonden. In de Nederlandse klederdrachten was soberheid de norm. In sommige streken werden tijdens een periode van rouw nauwelijks tot geen sieraden gedragen en op andere plekken waren vooral de materialen eenvoudiger. De kanten muts verdween in de kast en werd vervangen door eenvoudiger effen materiaal.

In de stadse mode zien we kleding, sieraden en accessoires in zwart voor in de periode van rouw. Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk (1819-1901) werd in 1861 weduwe na een huwelijk van 21 jaar. Zij bleef de rest van haar leven in de rouw en verspreidde rouwkleding- en sieraden over heel Europa en Noord-Amerika. De vraag naar zwarte kleding, sieraden en accessoires was groot en het aanbod groeide daarmee ook. In verschillende landen waren gespecialiseerde tijdschriften en winkels voor rouwmode. De soberheid van de klederdracht rouw was nauwelijks terug te vinden in de mode, elegantie was hier de norm.

Rouw sieraden waren veelal van zilver en zwarte materialen. Eind 19e eeuw zien we sieraden van git, ebbenhout, zwart glas, zwart band en dergelijke. Parels zijn geliefd, zij symboliseren tranen. Sieraden gemaakt van haar en sieraden waarin ornamenten van haar zijn gebruikt kwamen veel voor en zijn in talloze collectie terug te vinden. Voorstellingen met grafzerken en intialen in ringen, broches en oorbellen. Portetten in medaillons versterken de herinnering aan personen, vaak zijn deze portretten gecombineerd met lokjes haar.

In 2024 organiseert het Katwijks museum een gejureerde textielwedstrijd met als thema:

Rouwsieraad en Herinnering 

Alle textiel technieken zijn toegestaan, de materiaalkeuze is vrij maar het formaat is beperkt.
Tweedimensionaal maximaal 30x30 of 30 cm in omtrek
Driedimensionaal 25x25x25 cm
Inzendtermijn 1 juni 2024

De inzendingen van de gejureerde wedstrijd zijn te zien in het Katwijks Museum van 8 september t/m 30 december 2024

Wedstrijdvoorwaarden en een inschrijfformulier.

Zie wedstrijdvoorwaarden

Download hier uw inschrijfformulier

  

Wanneer

1 nov 2023 t/m 1 jun 2024

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk midden in een prachtig winkelgebied op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals Bernardus Johannes Blommers, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Ook hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Een fraaie collectie visserij-erfgoed maakt het aanbod compleet. 

 

 

 

Lees meer

Geen
activiteit
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Webontwikkeling: 2nd Chapter