dinsdag

28 april t/m 15 september 2024

Nu te zien

Goden, Gemmen en Geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Zuid-Holland - Het wordt de zomer van de kleine meesterwerken! Want zo kunnen Romeinse zegelringen met hun gegraveerde voorstellingen (gemmen) wel worden genoemd.
Vanaf 28 april t/m 15 september 2024 is de serie-expositie Goden, gemmen en geluk te zien op twaalf locaties langs de limes, de voormalige Romeinse grens in Zuid-Holland.

Wilt u de serie-expositie bezoeken, kijk dan voor meer informatie op geschiedenisvanzuidholland.nl

Lokale streekmusea vanaf Bodegraven tot Katwijk en Voorburg als ook museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn en het Rijksmuseum voor Oudheden in leiden tonen een of meerdere gemmen. Op film is te zien hoe moeilijk het is de kleine edelstenen te graveren op de oude Romeinse manier. De beste makers waren in Romeinse tijden dan ook echte beroemdheden, ver over de landsgrenzen heen!

Onderzoek en inventarisatie

Archeoloog Tom Hazenberg, initiatiefnemer van de serie-expositie: “ Ik vermoed dat er best veel mensen zijn die ook een zegelring of gem gevonden hebben. Die liggen vaak thuis in een kast en zijn niet algemeen bekend. Maar hoe leuk zou het niet zijn om deze gemmen te kunnen bekijken en onderzoeken. En om zo meer te weten te komen over Romeinen langs de Romeinse grens. Ik hoop dat deze mensen me gaan mailen voor de nieuwe database Gemmen van de limes ‘ (via patricia@hazenbergarcheologie.nl). Dan kunnen we proberen het Romeinse verhaal verder aan te vullen. Welke mythe is eraan te verbinden? Waar is hij precies gevonden: in een militair fort misschien, of in een badhuis? Spannend!”

28 april t/m 15 september 2024

Boek Tickets

Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk midden in een prachtig winkelgebied op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals Bernardus Johannes Blommers, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Ook hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Een fraaie collectie visserij-erfgoed maakt het aanbod compleet.

Geen
activiteit
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!