dinsdag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Rembrandts Vaandeldrager in het Katwijks Museum?

24 juni t/m 1 september 2024

Nu te zien

 

Deelnemer tv-programma ‘Project Rembrandt’ exposeert zijn kopie!
 

Aaltje Knoop

Kom kijken hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft!

‘Hij’ is Jeffrey Heemskerk, een echte Katwijker. Als u hem niet in Katwijk bent tegengekomen hebt u hem vast wel gezien op tv, in het programma ‘Project Rembrandt’. Het programma waarin de makers op zoek gaan naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland. Jammer, dat werd hij niet. Maar Jeffrey eindigde wel hoog als nr. 4.

Reden voor het Katwijks Museum om de getalenteerde amateur-kunstschilder uit te nodigen en een paar van zijn schilderijen in het museum te exposeren. Zo kan heel Katwijk met eigen ogen zien ‘hoe goed’ hij is!

Het prille begin

Van wie heb je de aanleg? “Er is veel beeldende kwaliteit in de familie” reageert hij. “Mijn vader tekende portretten na, mijn overleden moeder was een creatieve persoonlijkheid. Mijn oom Paul maakte monsters en dinosaurussen …nou dat wilde ik ook…”

Jeffrey herinnert zich dat hij al tekende op de crèche. Op de Rehoboth school kon hij slecht opletten, was ongedurig maar tekende veel. Na de film Jurassic Park barstte hij los. Een explosie van tekeningen stroomde uit zijn pen. Altijd tekeningen, verf kwam er niet aan te pas, een beetje faalangstig daarvoor.

In Amsterdam volgde hij de opleiding tot Game Designer. En juist toen hij daarin wilde gaan werken werd zijn moeder ziek. Na haar overlijden zette hij, samen met zijn vriendin Marjolein, het door zijn moeder opgezette bedrijf Beauty Care Nederland voort.

Project Rembrandt

De drang was te groot “ik moest meedoen, heb mezelf opgegeven. Eerst een telefonisch gesprek met het productieteam: waarom wil je meedoen. Voor mij gold dus dat ik een sterke basis in het tekenen heb, maar wilde gaan schilderen. Daarna moet je op kantoor komen en twee portretten schilderen. En als je uitverkoren bent mag je de top-geheimhoudingsplicht ondertekenen. Je zult niets zeggen/publiceren voordat het tv-programma afgelopen is”.

Tv-programma

“Mijn lerares in het tv-programma was Iris Frederiks. Zij hielp mij voorkomen dat ik te lang bleef hangen in de tekenfase. Ze greep in en dwong me te schilderen! Tyas Leeuwerink was coach. Hij was goed in het duidelijk uitleggen van de opdrachten. En hij had het talent om “je door de opdracht heen te sturen”.

De jury bestond uit Marc de Beyer, directeur van het Teylers museum in Haarlem. De Beyer kan je duidelijk maken hoe je naar een schilderij kijkt, hoe dwalen je ogen over de voorstelling. Hij is in staat je te vertellen wat een schilderij goed maakt. Raquel van Haver, het andere jurylid was goed in het beschrijven van gevoelens die je op het doek ziet en wat voor emoties die op de kijker overbrengen”.

Rijksmuseum

“Mijn hoop was het zo lang vol te houden in de wedstrijd dat ik mee kon doen aan de Rijksmuseumopdracht. Dat is gelukt! Gaaf om ’t Rijks helemaal voor je alleen te hebben! Tuurlijk stond er bewaking. Maar wat hebben we het daar ’s nachts koud gehad! Van slapen in de hangmat is bij niemand veel terecht gekomen. Maar daar is dus mijn Rembrandt-Vaandeldrager ontstaan die nu in het Katwijks Museum voor iedereen te zien is”.

Trots en vereerd

“Tja en dat je dan op een gegeven moment afvalt, door de technische opdracht in dit geval, is jammer, maar niet erg. Ik ben trots op wat ik bereikt heb. Ook het contact met de medekandidaten vormt een verrijking in mijn leven. En als dan ook nog het Katwijks Museum je uitnodigt om in hun museum te exposeren, is de cirkel helemaal rond”.

Foto Maarten van Rijn

NB
Jeffrey neemt op uitnodiging van het DUNAatelier een aantal dagen deel aan het Katwijkse ‘En plein Air’ Festival dat 29 juni begint.

Jeffrey is van plan om samen met medekandidaten van het Project Rembrandt in het Katwijks museum aanwezig te zijn. Raadpleeg de website van het museum welke data dat zijn.

Wanneer

24 juni t/m 1 september 2024

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk midden in een prachtig winkelgebied op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals Bernardus Johannes Blommers, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Ook hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Een fraaie collectie visserij-erfgoed maakt het aanbod compleet.

Lees meer

Geen
activiteit
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Cookies | Website door 2nd Chapter