Vandaag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Het Nationale Klederdracht Festival

30 september 2018

Was te zien

Net als twee jaar geleden organiseert het Noordzee Zomerfestival in samenwerking met de Klederdrachtgroep van het Genootschap Oud Katwijk het Nationaal Klederdracht Festival. Op dinsdag 7 augustus worden de deelnemende groepen ontvangen in het Katwijks Museum en welkom geheten met koffie en Katwijkse knip.

De locoburgemeester van Katwijk, de heer G. Mostert, verzorgt de aftrap. Vanaf 10.30 uur trekt de stoet, met tussenpozen van een kwartier, vanaf het museum aan de Voorstraat 46 via de Louwestraat naar het Andreasplein. Daar wordt de oversteek naar de Boulevard gemaakt om via het zgn. Koninginnenpad uiteindelijk te eindigen op het Strandplein tegenover Hotel Noordzee, waar de diverse klederdrachtgroepen vanaf 11.00 uur op het podium voor de festivaltent de folkloristische dracht van hun woonplaats resp. woonstreek presenteren.

Er worden 18 groepen verwacht uit heel het land. Zo zijn er deelnemers uit Huizen, Axel, Oldebroek, Zeeland, Scheveningen, Egmond, Enkhuizen, Nunspeet, Emmen, Noordwijk, Friesland, Marken, Hindelopen, Volendam, Urk, Staphorst, Bunschoten/Spakenburg en natuurlijk Katwijk met een grote groep. Alles bij elkaar zo’n 180 deelnemers.
Buiten, voor de grote festivaltent, en bij slecht weer in de tent, wordt een mondelinge toelichting gegeven en gewezen op de specifieke kenmerken van de gedragen kleding en sieraden. Om het kwartier zal een andere groep op het podium hun nostalgische kleding tonen.

Ter afwisseling treden op het podium zanggroep Mannen van Katrijn en de dansgroep 'Ons Boerengoed' op. Bijzonder is dit jaar een parade van oude kinderwagens in nostalgische stijl. Deze groep heet dan ook niet voor niets: ‘De Piepende Wielen’. Ze lopen mee met de optocht en zijn aanwezig in het winkelcentrum.

Omstreeks 16.45 uur zal het festival worden afgesloten door de heer Hans Schonenberg, voorzitter Katwijks Museum/Genootschap Oud Katwijk.

Het programma:
11.00 uur Klederdrachtgroep Katwijk, Katwijk ZH
11.15 uur Klederdrachtgroep Huizen, Huizen
11.30 uur Oldebroek, Oldebroek
11.45 uur Marken, Marken
12.00 uur Dansgroep Ons Boerengoed, Zeeland
12.15 uur Vereniging Vrienden van Musee, Scheveningen
12.30 uur Klederdrachtgroep Axel, Zeeland
12.45 uur Klederdrachtgroep Hindeloopen, Hindeloopen
13.00 uur Noordwijk , Noordwijk
13.15 uur Volendam, Volendam
13.30 uur Urk, Urk
13.45 uur Friesland, Spakenburg
14.00 uur ‘t Volk van Grada, Emmen
14.15 uur Dansgroep Ons Boerengoed, Zeeland
14.30 uur Staphorst, Staphorst
14.45 uur Klederdrachtgroep Nuwenspeet, Nunspeet
15.00 uur Mannen van Katrijn (zang), Katwijk ZH
15.30 uur Klederdrachtgroep Enkhuizen, Enkhuizen
15.45 uur Egmond, Egmond
16.00 uur Mannen van Katrijn (zang), Katwijk ZH

Wanneer

30 september 2018
11:00 - 16:00

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk
Routebeschrijving

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals BJ Blommer, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Er hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Ook is er een fraaie collectie visserij-erfgoed.

 

 

 

Lees meer

Geen
activiteit
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2023 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter