Vandaag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

Bunkerdag 2019

25 mei 2019

Was te zien

Bunkerdag 2019 op zaterdag 26 mei

Fotopresentatie Atlantikwall, Katwijkse Engelandvaarders en twee films

Langs de kust van Nederland zijn nog vele sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. Het meest in het oog springen de bunkers die werden gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. Veelal zijn deze bunkers gesloten voor publiek, maar op zaterdag 25 mei zijn de bunkers van 10.00 uur tot 17.00 uur open voor publiek. Ook in Noordwijk en Scheveningen zijn er bunkers te bezichtigen. Katwijk heeft geen bunkers die opengesteld kunnen worden, maar er zijn wel memorabele plekken die in direct verband staan met de Atlantikwall. Ook het Katwijks Museum maakt deel uit van de landelijke bunkerdag.

In het Katwijks Museum kunt u polsbandjes kopen die voor één dag toegang geven voor het museum en voor alle bunkers die meedoen. Tevens is er een programmaboekje verkrijgbaar. Handig om uw bezoek te plannen, want het lukt zeker niet om alle bunkers op één dag te bezoeken. De polsbandjes kosten voor volwassenen € 6,- en voor kinderen € 3,-.

Fotopresentatie

In het museum wordt een fotopresentatie ingericht m.b.t. de bouw van de Atlantikwall, hetgeen inhield dat de gehele Boulevard afgebroken moest worden. De foto’s laten de kaalslag zien, alleen de Oude Kerk staat nog overeind mede dankzij vertragingstactieken m.b.t. de papierwinkel. Alleen de toren moest het ontgelden.

De Engelandvaarders
Voor zover bekend zijn 35 jonge mannen betrokken geweest bij twaalf pogingen, de meeste in een (vouw)kano, om vanaf de kust (strand en de Uitwatering) vanaf Katwijk naar Engeland over te steken. Van deze 35 bereikten acht mannen in vier kano’s na een tocht van enkele dagen Engeland. De andere acht pogingen liepen op een mislukking uit. Sommigen ondernamen een tweede poging over zee of juist over land en bij sommigen lukte het toen wel om ondanks vele gevaren in Engeland aan te komen.

Op de zolderverdieping  van het museum (expositie 'Katwijk in Vogelvlucht') hangt een originele kano van het type, waarmee de gevaarlijke tocht naar Engeland is gemaakt.  

Filmpresentaties
Daarnaast worden de hele dag door twee films getoond, t.w. de film ‘Stormgetij’ en de film ‘De Verborgen Grens’. Deze laatste film geeft in 20 minuten een goede kennismaking met de geschiedenis van de Atlantikwall.

 

 

Wanneer

25 mei 2019
10.00 tot 17.00 uur

Boek Tickets

Waar

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk

Deel

Katwijks Museum | monumentale rederswoning

Het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van Katwijk midden in een prachtig winkelgebied op maar 200 meter van zee. Het museum biedt een bijzondere collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders die gewoond en gewerkt hebben in Katwijk zoals Bernardus Johannes Blommers, Willy Sluiter, German Grobe, Morgenstjerne Munthe en Jan Toorop. Ook hangt er een schitterend werk van Jan van Goyen. Een fraaie collectie visserij-erfgoed maakt het aanbod compleet. 

 

 

 

Lees meer

Geen
activiteit
meer missen?

Ontvang updates in uw mailbox:


Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2024 Katwijks Museum | Privacy | Webontwikkeling: 2nd Chapter