Vandaag
open v.a.
10:00
Bezoek ons
menu

De smaken van Katwijk

1 juni 2025 De smaken van Katwijk

Voorstraat 46, Katwijk

De Smaken van Katwijk

Omstreeks 1900 schaftte de pot in Katwijk wat er in het seizoen voorhanden was en wat bij het dorp zelf gekweekt werd. Zeekaak was er altijd, maar verse haring of garnalen alleen in het vangstseizoen en verse groenten alleen in de zomer. De winter kwam de Katwijker door op een dieet van allerlei soorten kool, wortelen en aardappel, met rund- en geitenvlees.
Zou het niet leuk zijn met die traditionele ingrediënten een moderne, verantwoorde maaltijd op tafel te zetten? Met hulp van Madelon de Vreugd kan dat. Als student Voeding en Diëtiek liep ze stage in het Katwijks Museum en raakte gefascineerd door de schilderijen met voedingsmiddelen die ze daar zag. Ze koos er een aantal uit en bedacht er een bijpassend recept bij. Zo moderniseerde zij de Katwijkse keuken van begin vorige eeuw. Die recepten zijn nu gebundeld in een leuk kookboekje, ruim voorzien van afbeeldingen van het gerecht en het schilderij dat haar zo boeide, want het oog wil ook wat.
Wie een originele attentie voor Vaderdag zoekt, kan terecht in de winkel van het Katwijks Museum.

Madelon de Vreugd, De Smaken van Katwijk (Katwijks Museum 2025), 32 pagina’s. € 2,50.

Foto’s: Herman Amersfoort

Wilt u het Katwijks Museum steunen? Doneer dan nu online!

©2025 Katwijks Museum Privacy Cookies Website door 2nd Chapter