Katwijks Museum

Verlengd: Visserstruien opnieuw gebreid

Onder de naam VISSERSTRUIEN OPNIEUW GEBREID worden de truien en de foto’s die als uitgangspunt dienden vanaf 5 oktober t/m zaterdag 11 januari 2014 in het Katwijks Museum tentoongesteld, waarna de tentoonstelling gaat reizen langs musea in andere vissersplaatsen.
Na intensief nieuw onderzoek in musea, archieven en bij particulieren heeft Stella Ruhe onder meer prachtige foto’s gevonden uit de periode 1880-1950 van vissers uit veertig verschillende kustplaatsen die voor die plaats en/of streek kenmerkende truien dragen. Deze visserstruien, die toen vaak beschouwd werden als simpel werkgoed, waren gebreid van wollen sajet en hadden motieven die uitsluitend opgebouwd waren uit variaties van recht, averecht en kabels. Doorgaans waren de truien gebreid in zwart, grijs, diverse blauwen - van korenblauw tot marine en alles wat daartussen zit - of naturel. De gebruikte motieven hadden een eigen betekenis. Alle truien, ook die met dezelfde motieven, werden door de individuele breisters anders gebreid, waardoor de variatie enorm was.
De visserstruien zijn van een prachtige eenvoud en de mooie patronen spreken daarom ook nu nog veel mensen aan. Het zou jammer zijn als dit unieke erfgoed, het fraaie breiwerk van talloze anonieme vrouwen en meisjes, waaruit bijzonder vakmanschap en grote creativiteit spreekt, voor altijd verloren zou gaan.

In veel Nederlandse vissersplaatsen waar nog geheel onbekende truien zijn gevonden, was men zich niet of nauwelijks meer bewust van het feit dat hun vissers uit die tijd in zelfgebreide truien werkten – een gewoonte die door contacten met Engelse vissers was overgenomen -, maar bleken die wel degelijk te hebben bestaan. Bijzonder is dat visserstruien de eerste echte truien waren die als bovengoed fungeerden, lang voordat Coco Chanel ze in de jaren 1920 als mode introduceerde en het dragen daarvan gemeengoed werd. Breiwerk werd tot dan toe voornamelijk voor ondergoed, sjaals, mutsen en wanten gebruikt.

Stella Ruhe heeft alle truien vanuit haar textielachtergrond voorzien van teltekeningen, van schetsen met de indeling van de motieven en soms van breiproeven als een trui te laat gevonden was om nog te kunnen breien, met de intentie dat de truien weer levend erfgoed worden dat verder kan evolueren door nieuwe interpretaties. Veertig breisters uit het hele land hebben het grootste deel van de gevonden truien in kleine tot grote maten opnieuw gebreid op basis van het oorspronkelijke T-model met dunne tot dikke hedendaagse wollen garens in het kleurenpalet zoals voor de visserstruien gebruikelijk was. Zo is een schitterende collectie visserstruien ontstaan, die het meer dan waard is om gezien te worden. Onder de naam VISSERSTRUIEN OPNIEUW GEBREID worden de truien en de foto’s die als uitgangspunt dienden vanaf 5 oktober t/m 29 december in het Katwijks Museum tentoongesteld, waarna de tentoonstelling gaat reizen langs musea in andere vissersplaatsen.

De oude foto’s, de wetenswaardigheden, de geschiedenis, de sterke verhalen, de opvallende conclusies, de oude en de nieuwe truien met de teltekeningen en schetsen zijn verzameld in Stella’s boek VISSERSTRUIEN dat in september bij Forte Uitgevers verschijnt. De truien zijn daarin geordend naar plaats en naar de kusten waar ze gevonden zijn: de Noordzeekust, de Waddenkust en de Zuiderzeekust.
Gegevens: gebonden, omvang 176 p., formaat 20 x 28 cm, prijs € 24,95. ISBN 978 90 5877 271 8
Rondleiding Tentoonstelling VISSERSTRUIEN OPNIEUW GEBREID
Extra rondleidingen: woensdag 18 december 0om 11.00 uur en om 14.00 uur.
Laatste rondleidingen vinden plaats op donderdag 9 januari 2014, 11.00 uur en 14.00 uur.
Een rondleiding door Stella Ruhe langs de truien met een uitgebreide toelichting op haar onderzoek voor groepen van minimaal 15 en maximaal 20 personen, kost per persoon € 12,00. Dat is € 7.00 entree, en € 5,00 voor de rondleiding, incl. een gratis kopje koffie of thee.
Met een museumkaart is de entree gratis en betaalt een deelnemer in totaal € 6,00 p.p. voor entree (toeslag € 1.00), de rondleiding/lezing, incl. een gratis kopje koffie of thee.
Stella signeert voor belangstellenden haar boek dat in het museum verkrijgbaar is.
Deelname op aanvraag.

________________________________________


grote foto

grote foto

grote foto


‹ terug